SmetanaQ otevírá výstavu RELOAD: 14 výtvarníků a výtvarnic uchopilo technikou starých mistrů současnou realitu

Foto Katja Pichugina
Foto Katja Pichugina

Kolektivní výstava RELOAD, kterou otevřela 20. června vernisáž ve SmetanaQ Gallery, je upgradem realismu v aktuální malbě. Čtrnáct umělců narozených ve třech dekádách se náročnou klasickou malířskou technikou snaží uchopit realitu, v níž žijeme. Obrazy zachycující jejich pohled představuje SmetanaQ Gallery do 15. září.

Na výstavě RELOAD jsou zastoupeni vizuální umělci a umělkyně narození od 60. do 80. let minulého století. Pro některé z nich je malba sentimentem, reliktem minulosti, pro jiné osobní resuscitační zónou. Pro všechny zůstává jednou z možností, jak přemýšlet o živé realitě. 

Výstava RELOAD ukazuje, že upgrade realismu v současné malbě je tradiční a svěží. Zobrazení se zbavilo zátěže minulosti a soustředí se na současnost. Komentuje odcizení moderní doby a přichází s novými mýty. Zároveň vychází z performativní zkušenosti a odkazuje k vrcholným historickým mistrovským dílům. Technika, kterou vystavující autoři tvoří, je relativně pracná, časově náročná, čerpá z klasických malířských technik, jaké používali malíři velkých jmen jako například Rembrandt, Rubens, Repin. V devadesátých letech byla vnímaná jako ostrý kontrast k naší neustále se proměňující době.

Foto Katja Pichugina

Realismus bez přívlastku existoval jen v 19. století. Ve století dvacátém šlo vždycky o něco dalšího, skrze co jsme zobrazení reality vnímali, byl tu magický realismus, socialistický realismus, fotorealismus, hyperrealismus etc. Jak bychom mohli vztah ke světu, jež nás obklopuje, znovu načíst dnes? Jistě jde o malbu v době mediální reality, jež je šalebná, kluzká a relativní sama o sobě. Když se snažíme dopátrat k podstatě, připadáme si jako mýtická postava, která má udržet v náruči bytost měnící se ze žraloka v chobotnici, narostou jí tři hlavy nebo pět, a pokouší se vyklouznout, jako malá mřenka… podotýká k výstavě její kurátorka Martina Vítková.

Náročná klasická malířská technika dovolí vzniknout jen několika obrazům ročně a tato plátna vyvažovaná zlatem putují často z ateliéru rovnou do sbírek. Vystavená díla od vybraných umělců proto nebývají v galeriích často k vidění. 

Ve SmetanaQ Gallery svá díla představuje čtrnáct autorů: Karel Balcar, Jindřich Hájek, Linda Klimentová, Jan Mikulka, Dušan Mravec, Michal Ožibko, Jan Petrov, Pavel Samlík, Richard Stipl, Leoš Suchan, Pavel Šich, Jan Uldrych, Markéta Urbanová a Blanka Valchářová. Některé malíře dobře znám, s jinými se setkávám poprvé, ale těším se, jak jejich obrazy promění atmosféru galerie SmetanaQ,“ dodává kurátorka galerie Markéta Musilová. 

Kolektivní výstavu RELOAD zahájila vernisáž 20. června, k vidění zůstane současný malířský pohled na realitu až do poloviny září. Galerie je otevřena od úterý do neděle, vždy od 11 do 18 hodin. Vstup je zdarma.

Foto Katja Pichugina

SmetanaQ Gallery
Kolektivní výstava RELOAD

Vystavující: Karel Balcar; Jindra Hájek; Linda Klimentová; Jan Mikulka; Dušan Mravec; Michal Ožibko; Jan Petrov; Pavel Samlík; Richard Stipl; Leoš Suchan; Pavel Šich; Jan Uldrych; Markéta Urbanová; Blanka Valchářová
Kurátorka: Martina Vítková
21. 6. 2024 – 15. 9. 2024

Více informací o multikulturním prostoru SmetanaQ Gallery najdete na:

smetanaq.cz

galeriefasada.cz

Comments

comments

Vyhledat