Dnes slavíme Mezinárodní den prádla

9. srpna se každý rok slaví Mezinárodní den prádla.

V tento den si už v roce 1906 Američan Alva Fischer nechal patentovat první elektrickou pračku.

K výskytu praček v domácnosti (nebo společných praček v běžných domech) byla ale ještě dlougá cesta, mnozí z nás vědí, že ještě v 80.let neměl pračku úplně každý, případně měly domácnosti zvlášť pračky a ždímačky.

Co jste možná nevěděli?

  • První žehlicí prkno, které bylo označováno jako „žehlící stůl“, bylo patentováno v roce 1858 W. Vandenburgem a J. Harveym.
  • První pračka pro masový trh se jmenovala ‚Thor‘ a začala se prodávat roku 1908. Úplně první pračku zkonstruoval v roce 1782 H. Sidgier z Velké Británie.
  • Veřejné prádelny v Evropě mají dnes formu jendoduchých obchodů s několika přístroji, ale ve velké části světa se pořád pere venku: největší veřejná prádelna pod širým nebem je v Bombaji, jmenuje se Dhobi Ghat.
  • Žehličku vynalezli v Číně v 19. století.

Historická prádelna s fonránou Fontebrand v Sieně; zmínku o ní najdete i v Danteho Pekle.

Současná prádelna v Sieně

 

O špíně

Nedostatek tuků na výrobu mýdla vedl během první světové války k vývoji prvního syntetického pracího prostředku.

70 % špíny na vašem oblečení je neviditelné. Většina toho, co činí oblečení špinavým, je pot a další tělesné produkty jako maz a odumřelé kožní buňky.

 

Praní na cestách

  • Dávní mořeplavci prali své oblečení tak, že je vložili do pytle, který přivázali k lodi, hodili přes palubu a vláčeli ho za lodí ve vodě.
  • Astronauti spalují své špinavé spodní prádlo v zemské atmosféře Země, prostě ho vyhodí a ono shoři; ve vesmíru se nepere!
  • Stejně tak nenajdete žádné pračky v ponorkách. Brr.

 

Pokud jste doufali, že náš článek bude o prádle spodním, máme pro vás aspoň informaci, že 22.6. se slaví Mezinárodní den bez kalhotek.

Comments

comments

Vyhledat