Psi jsou v Česku nejoblíbenější mazlíčci: Jak o ně pomáhají pečovat moderní technologie

Češi jsou národem pejskařů a o své chlupaté parťáky se starají s láskou a péčí. Jak se ale naše návyky v péči o psy mění s dobou? A jak nám mohou pomoci moderní technologie? 

Pes je parťákem člověka už od pravěku. Dnes sice nebývá jeho primárním úkolem pomáhat v lovu nebo hlídat obydlí, ale přesto zůstává nepostradatelným členem poloviny českých domácností. Podle průzkumu technologické společnosti Dyson „Dust Study 2022-3“ je v České republice pes nejčastějším domácím mazlíčkem.

Chlupáči mají volnost

Důkazem o tom, jak silné pouto vzniká mezi pejsky a jejich majiteli, je fakt, že většina Čechů dává svému chlupáčovi naprostou volnost, pokud jde o pohyb v domácnosti. Podle studie Dyson 54 % Čechů neomezuje, kam jejich pes v domě chodí. Třetina se svým mazlíčkem dokonce sdílí lůžko a dalších 30 % nechává spát psa v ložnici na podlaze.

Úklid může být hračka

Nejčastějším místem pro spaní pejsků však stále zůstává pelíšek. Podle průzkumu v něm celosvětově nocuje 59 % zdomácnělých psů. Aby měli majitelé snazší možnost úklidu, je důležité na vysavači použít ten správný nástavec. Například tyčový vysavač Dyson Gen5detect Absolute má speciální hubici s kónickým kartáčem, na kterém nezůstávají namotané vlasy a vlákna a snadno a rychle tak odstraňuje chlupy nejen z pelíšků, ale i gaučů, čalouněného nábytku, autosedaček nebo schodů. Sběr chlupů už tedy nemusí být noční můra. 

Péče je díky aplikacím jednodušší

Nejen praktický tyčový vysavač s chytrým nástavcem, ale i jiné moderní technologie mohou být při péči o naše chlupáčky nápomocné. Na trhu například existuje mnoho mobilních aplikací, které pomáhají majitelům psů s jejich výcvikem a výchovou (např. Dogo, Puppr), zdravím (např. Tlappka), anebo hlídáním (např. Dog Monitor Buddy). Dokonce existuje i „překladač“ psí řeči Dog translator, který je ale spíše pro zábavu, než že by zázračně dokázal dekódovat štěkání.

Čistota je půl zdraví

Jednou z důležitých součástí života s pejskem je také péče o jeho srst, a to nejen kvůli vzhledu, ale také pro zdraví zvířete. Při této činnosti se masíruje kůže, dochází k jejímu prokrvení a přívodu nových živin. Podle průzkumu Dyson polovina Čechů považuje vyčesávání svých mazlíčků za pravidelnou rutinu – dokonce je to nejvyšší počet v porovnání s jinými zeměmi regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky. Pro Čechy je nejdůležitější při vyčesávání zbavit srst částí písku a půdy (48 % respondentů), chtějí však odstranit také prach (37 %), vlasy (33 %), bakterie (30 %), části kůže/lupiny (28 %), a také viry, roztoče a jejich výkaly, prach a zbytky jídla. Nejoblíbenějším nástrojem pro péči o srst je kartáč či hřeben, i zde ale mohou pomoci moderní technologie, jako je speciální samočistící kartáč, který se připojí na vysavač, takže chloupky a spolu s nimi i nečistoty včetně alergenů míří rovnou do útrob přístroje. 

Pejsci si v 21. století žijí jako králové

Doba se mění a s ní i péče o psy. Stále více majitelů investuje do různých psích wellness procedur, jako jsou masáže, aromaterapie nebo speciální diety. Vznikají psí školky, luxusní psí hotely, můžete pořídit nepromokavé oblečky, plovací vesty i slušivé motýlky pro doladění stylu, obojky s GPS lokátory, díky kterým lze sledovat chlupáče v reálném čase, nebo třeba chytrá elektronická dvířka, která díky mikročipu vpustí jen vašeho psa a po jeho projití se zase samy uzamknou. Možnosti 21. století zkrátka dokáží péči o pejsky usnadnit a domácím mazlíčkům dopřát ten největší komfort. To nejdůležitější je ale pevné citové pouto mezi člověkem a jeho zvířetem – to žádné chytré přístroje nenahradí.

 

Víte, že…

  • Podle německých expertů byl pes domestikovaný již před více než šestnácti tisíci lety. Vědci tak soudí z nálezu lebky a zubů, objevených v jeskyni Kesslerloch na severu Švýcarska.
  • Podle studie Dyson vyčesává psa v ČR 24 % páníčků každý týden. Celosvětově je to 47 %.
  • Vysavač Dyson Gen5detect má celostrojovou filtraci HEPA, která zachytí 99,99 % částic o velikosti až 0,1 mikronu. Důkladně proto povysává nejen chlupy, ale také neviditelné alergeny, jako je pyl, které mohou psi na své srsti přinášet z venčení.

 

Comments

comments

Vyhledat