Faustovsko-kafkovské Hoffmannovy povídky Jacquese Offenbacha otevírají novou sezónu kinopřenosů z Metropolitní opery

Les Contes d'Hoffmann
Les Contes d'Hoffmann

Nová sezóna kinopřenosů z newyorské Metropolitní opery začíná. Otevře ji nové nastudování klasické produkce Bartletta Shera opery Jacquese Offenbacha Hoffmannovy povídky. Tři magické příběhy temných zákoutí lásky zamíří do českých kin v sobotu 5. října.

Skladatel Jacques Offenbach psal své patrně nejslavnější dílo několik desetiletí, přesto jej nedokázal za života dokončit – zemřel čtyři měsíce před premiérou, mimochodem s rukopisem díla v ruce. O finalizaci Hoffmannových povídek se pak postaral Ernest Guiraud. Offenbach se proslavil hlavně jako autor poněkud lehčího žánru – operet. Těch napsal vyšší desítky. Vážné opery s jeho jménem najdeme ale pouze dvě – Rýnské rusalky (1864) a právě Hoffmannovy povídky (1881). Druhou jmenovanou inspirovala divadelní hra Julese Barbiera Les contes fantastiques d’Hoffmann, kterou její autor vybudoval na základě tří fantastických povídek spisovatele E. T. A. Hoffmanna. 

Do hlavní role obsadil samotného Hoffmanna – v novém uvedení díla tohoto láskou mučeného básníka ztvárnil tenor Benjamin Bernheim – ten je do faustovské postavy Lindorfa převtěleným ďáblem přesvědčen, aby vypověděl příběhy o svých třech milenkách. Trojici milenek zpívají tři přední tváře současné opery: Mechanickou pannu Olympii ztvárnila Erin Morley, divu Antonii z druhé povídky sopranistka Pretty Yende a mezzosopranistka Clémentine Margaine exceluje v roli svůdné Benátčanky Giulietta. V roli Hoffmannovy přítelkyně Nicklausse se představí na prknech Metropolitní opery debutující Vasilisa Berzhanskaya.

Tři povídky, to jsou i tři odlišná prostředí evropských velkoměst, Paříže, Mnichova a Benátek. Všechny propojuje až kafkovská atmosféra, kterou Offenbachovu operu Sherova inscenace zahalila a k fantaskním příběhům přidala další rovinu tajemnosti a nejistoty. 

Přímý přenos bude dirigovat maestro Marco Armiliato, který se v této sezóně přenosů představí ještě za dirigentským pultem Pucciniho Toscy. Vstupenky na představení, které se uskuteční v sobotu 5. října v celkem jedenácti kinech v Čechách, jsou již v prodeji. Do kinosálů distribuuje společnost Aerofilms.

Comments

comments

Vyhledat