Judistický zápas jako boj o holý život

Foto (c) Asociace českých filmových klubů
Foto (c) Asociace českých filmových klubů

Ve čtvrtek 17. října vstupuje do kin sportovně-politické drama Tatami – první film, který společně režírovali Izraelec (Guy Nattiv) a Íránka (Zar Amirová). Příběh hlavní hrdinky snímku, judistky Leily řešící životní dilema, je inspirovaný osudy skutečných sportovkyň, jež byly nebo jsou utlačovány íránskou vládou.

Íránská judistka Leila (Arienne Mandiová) a její trenérka Maryam (Zar Amirová) přijíždějí na mistrovství světa v judu v Tbilisi s odhodláním získat pro Írán zlatou medaili. V průběhu mistrovství však přichází z nejvyšších míst islámské republiky ultimátum: Leila musí předstírat zranění a prohrát, ještě než v poslední fázi turnaje narazí na izraelskou závodnici, jinak bude označena za zrádce národa. V sázce je svoboda její i její rodiny a Leila čelí životnímu rozhodnutí – má se podvolit íránskému režimu, jak ji zapřísahá její trenérka, anebo bojovat dál, o zlato? 

„Černobílý film o judu? Když mi to Honza Jílek poprvé navrhl, byla jsem hodně, hodně zdrženlivá. Ale jen do chvíle, kdy jsem ho uviděla. Doslova mi spadla čelist a pochopila jsem, že Tatami je film, který distribuovat prostě musíme. Jednak proto, že je to strhující sportovní drama, výborně napsané, zahrané i zrežírované, a jednak (a možná především) proto, že je sice fiktivní, ale autentickou zprávou o souboji autoritářství a osobní svobody, o volbách, k nimž jsou lidé zcela absurdně nuceni. A to nejen v Íránské islámské republice. Podobné (nejen sportovní) příběhy se vinou celou historií lidstva, opakují se na různých místech znovu a znovu a nám je ctí, že distribucí tohoto filmu můžeme alespoň nepatrným dílkem přispět k tomu, aby zazněly a abychom vůči nim byli ostražití,“ řekla o nové akvizici programová ředitelka AČFK Iva Hejlíčková.

Foto (c) Asociace českých filmových klubů

Příběh hlavní hrdinky filmu Tatami je inspirován řadou íránských sportovkyň. Jednou z nich je Sadaf Chádemová, první íránská boxerka, která emigrovala do Francie, stala se bojovnicí za ženská práva a na filmu Tatami se podílela jako konzultantka. Dalšími hrdinkami jsou lezkyně po skalách Elnaz Rekabiová, která v roce 2022 soutěžila bez hidžábu a o jejíž osud od té doby panují obavy, a Kimía Alízadeová, která na olympijských hrách v Riu získala bronzovou medaili v taekwondu a v roce 2020 se rozhodla z Íránu uprchnout. 

„V minulých desetiletích udělala íránská vláda všechno, co bylo v jejích silách, aby zabránila vzájemnému setkávání Íránců a Izraelců na všech mezinárodních akcích. Přesto jsme našli cestu. Spojili jsme své síly dvě hodiny od Tel Avivu a Teheránu v gruzínském Tbilisi, abychom vyprávěli příběh odvážných íránských sportovců, kteří v touze po svobodě riskují životy. Doufáme, že jsme natočili film, který světu ukáže, že lidskost a partnerství vždycky zvítězí,“ řekli režiséři Guy Nattiv a Zar Amirová.

Film Tatami měl premiéru na MFF v Benátkách a nadšených ohlasů se mu dostalo i na dalších festivalech, včetně Art Filmu v Košicích a Letní filmové školy Uherské Hradiště. Ocenění si toto sportovní drama odvezlo kromě Benátek i z festivalů v Tokiu, Mnichově, Bruselu a naposled z festivalu Cinematik v Piešťanech, kde získalo cenu diváků.

 

Comments

comments

Vyhledat