Anketa o módě a stylu: Míla Fürstová, která spolupracovala s Coldplay

foto archiv umělkyně
foto archiv umělkyně

Míla Fürstová patří do malé množiny českých umělců, kterým se podařilo prosadit v zahraničí. Její grafiky, tvořené technikou leptu se objevily například na bookletu kapely Coldplay. Její práce vlastní i britská královna. V Čechách se v létě dostala do povědomí přetvořením reklamních poutačů – orlů Mattoni na umělecká díla ve volné krajině. V listopadu chystá vernisáž s předpremiérou filmu o spolupráci s Coldplay v pražské galerii Miro.

Vaše definice módy a stylu?

Móda pro mě znamená styl navrhovaný z venku. Módu mám ráda, je plná nápadů, tvořivosti, inteligence a hravosti. Baví mě móda divoká i mírná. Styl je pro mě inklinace k nošení oblečení a obklopování se věcmi, které podtrhávají moji osobnost a zároveň vytváření a vyhledávaní prostředí, ve kterém se cítím dobře.

Co máte nejraději na své práci?

Na své práci mám nejradši, že při ní neustále vytvářím něco nového, že u ní musím přemýšlet i hrát si jako dítě. Baví mě, že mohu dělat rukama a zároveň hlavou, že musím být odvážná i disciplinovaná a hlavně to, že o všem co dělám, mohu rozhodovat sama.

Jak si dobíjíte baterky?

Snažím se, abych „baterky“ neměla nikdy úplně vybité. Některé aspekty mé práce mohou být fyzicky náročné, jiné naopak meditativní. Proto to míchám tak, aby mi i práce baterky dobíjela. Zároveň je pro mě důležité být každý den alespoň chvilku venku a cítit na tváři čerstvý vzduch. K dobíjení baterek je pro mě důležité mít hodně světla a vidět horizont z atelieru nebo třeba při procházce.

Co vás zaručeně potěší?

Když mi se smíchem běží do náruče moje malé děti.

Váš tip, co dělat proti šedi:

Snažím se „šedi“ úplně nebát. Žiji v Británii a šedi tu někdy máme hodně, ale jindy je tu zas to nejkrásnější světlo. Můj tip tedy je, někdy si v šedi lebedit a vnímat ji jako důležitý introspektivní čas třeba na čtení či na tvoření a jindy ji zas vyhnat světlem. Otevřít okna, rozsvítit světla, obléct se do jasných barev a vyrazit ven.

 

Comments

comments

Vyhledat