Edelikatesy: Od jedné šunky k prosperujícímu byznysu se španělskými lahůdkami
Jarka Šnejdarová provozuje už několik let úspěšné prodejny španělských delikates – jak eshop, tak obchod kousek od Náplavky. Jak se jí funguje v současnosti a jaké dobroty ze Španělska by člověk měl určitě zkusit?
Kdy jste otvírala první obchod a kdy eshop – bylo to ve stejnou dobu?
Nejprve jsme začali velkoobchodní distribucí do restaurací a hotelů, dováželi jsme několik druhů šunky, jeden druh sýra a olivový olej. Postupně se sortiment rozšířil na základě poptávky, protože španělské potraviny v Praze tou dobou moc dostupné nebyly. Postupně ale začal být o delikatesy zájem a my jsme již nebyli schopni každému zákazníkovi, který zavolal, že chce trochu jamonu, vyhovět. Proto vznikl nejprve eshop www.edelikatesy.cz a krátce nato jsme v roce 2009 otevřeli i kamennou prodejnu.
Co u vás nyní najdeme?
Zaměřili jsme se na velmi úzký gourmet sektor, kde pracujeme výhradně s těmi TOP produkty v dané kategorii. Když například otevřete vinný lístek v některé španělské michelinské restauraci, ty nejzásadnější reference, které najdete u nich, najdete i u nás v Sabores. Kromě 500 referencí vín také samozřejmě ty nejlepší delikatesy jako je jamon, foie gras, vyhlášené sýry, olivové oleje, paella a mořské plody, které ke Španělsku neodmyslitelně patří.
Které výrobky jsou u nás třeba méně známé, ale španělskou kuchyni charakterizují?
Například Turron, což je španělská obdoba tureckého medu. Polvorones jsou mandlové sušenky, které se konzumují hlavně v předvánočním období. Zásadní je také například vermut. Španělé si bez něj nedokážou představit neděli na terásce s přáteli. My to zatím naše klienty učíme.
Miluji styl španělského stolování, ty jejich dlouhé obědy.
Máte i zásadní vztah ke španělské kultuře a stylu?
Rozhodně ano. Celá rodina včetně dětí mluvíme španělsky a trávíme ve Španělsku hodně čas,u ať už pracovně, nebo soukromě. Miluji styl španělského stolování, ty jejich dlouhé obědy, u kterých si příjemně popovídáte.
Co byste nám doporučila určitě ochutnat?
Všechno.
Proč vám učarovala zrovna španělská kuchyně? Které její vlastnosti nejvíc oceňujete?
Kvalitní základ surovin, variabilita, barevnost… Tapas – malé porcičky a sdílení jídel, takže můžete ochutnávat různé věci.
Spolupracujete s řadou významných restaurací, kterým dodáváte suroviny, jak taková spolupráce funguje, jak se vlastně navazují obchodní vztahy s takovými podniky?
Takové vztahy se navazují na bázi doporučení a dlouhodobé důvěry. Dobrých restaurací a šéfkuchařů je v Praze málo, stejně tak jako dobrých dodavatelů, takže o sobě navzájem víme.
Všechny dodavatele známe osobně.
A jaké to je s výrobci? Často jde o malé rodinné podniky, jezdíte se tam také podívat?
Všechny dodavatele známe osobně a ve většině podniků jsme se byli sami podívat. Je to většinou velmi příjemná neformální návštěva plná vyzvídání, jídla, vína a přátelství.
Jakým směrem chcete jít dál?
Rozvíjíme současnou nabídku produktů, skoro každý měsíc zařazujeme nějaké novinky, aby se měli zákazníci na co těšit. Zlepšujeme servis. Do budoucna rozhodně chceme rozvíjet on-line prodej, protože tam nyní vidíme zásadní potenciál.
Současná situace je složitá, přesto, je pro vás něčím příznivá?
Každým dnem se člověk učí. I my jsme se museli přizpůsobit, některé aktivity posílit, jiné se utlumily vládními nařízeními. Stavíme obchod na dobrém jménu a stabilním servisu. Dlouhodobé vztahy se zákazníky jsou pro nás nejdůležitější.
Prodejna Sabores
Vyšehradská 6
120 00 Praha 2
Otvírací doba:
Pondělí–Sobota 9:00–20:00 h
Neděle 11:00–20:00 h