Gastro: 6 aktuálních trendů

Co se aktuálně děje na české i světové gastro scéně? Přinášíme šest horkých trendů, o kterých byste měli vědět.

 

Vědomé stravování

Farmářské výrobky a čerstvé suroviny pořízené přímo na trhu frčí už dlouho. Tenhle trend jde ruku v ruce se zdravějším stravováním a rostoucím zájmem o lokální a zodpovědnější produkci. Výzvou je snaha vše posunout na vyšší level. Samy restaurace reagují vlastními zahrádkami, kde si pěstují svou zeleninu, ovoce nebo bylinky. Těšte se na větší transparentnost, autenticitu i více radosti z jídla.

Bakterie mají pré

Samozřejmě ty „dobré“, které najdete v kefírech, jogurtech, zakysankách, kombuše, kimči, kvašené zelenině, tempehu apod. Fermentace či kvašení jsou tu už dávno a teď se jim dostává větší pozornosti. Po letech hodování průmyslově vyráběných potravin se vracíme k přirozenosti a tradičním procesům, které v dobách našich (pra-pra)babiček byly naprosto běžné.  

Zelenina je boží

Už si to nemyslí jen vegani či vegetariáni, ale kouzlu zeleniny nebo obecně zelené stravě podléhají i masožravci. Ať už je důvodem etika, zdravý životní styl nebo jen objevování rozmanitých chutí, trend konzumace rostlinných alternativ se naplno rozjíždí. Důkazem je bohatší bezmasé menu v restauracích i pestřejší nabídka surovin v obchodech. „Vege“ vlna zkrátka zesiluje.

Čaj nejen o páté

Letí samostatné odrůdy i směsi a trendy je i netradiční způsob přípravy a servírování čaje. Zapomeňte na klasiku, bavte se s čajovými koktejly a drinky nebo čepovaným čajem (tzv. nitro tea). Někde se prosazuje také párování čaje a jídel po vzoru párování vinného.

V kurzu jsou zajímavé nealkoholické nápoje a „domácí“ limonády vyrobené z ovoce (hodně se mluví třeba o japonském citrusu yuzu), sirupů, kávy nebo zmíněných čajů. 

Máslo slaví comeback

Zabije nás teda ten cholesterol, nebo ne? Momentálně to vypadá, že má máslo zelenou. Je to přesně ta ingredience, která to v jednu chvíli schytává ze všech stran a řadí se mezi největší smrtící pasti, jindy to s ní zase tak hrozné není. Ať už je to jakkoli, jídlu prostě dodá šmrnc. Navíc, kdo by nemiloval bylinkové, oříškové, semínkové a další varianty.  

Stop plastům a odpadu

Na závěr malé ekologické okénko. Témata jako recyklace, hromadění plastů, plýtvání potravinami, znečišťování prostředí a udržitelnost v poslední době hýbou světem a alarmující hlasy jen tak neutichnou. Na blacklistu jsou teď hlavně jednorázové obaly, ve kterých se fakt topíme. Inspiraci hledejme v zahraničí, kde spousta podniků přechází na ekologické materiály, znovupoužitelná nebo multifunkční balení. Uchytil se třeba biologicky odbouratelný kukuřičný škrob, recyklovaná lepenka, včelí vosk, voskované plátno nebo silikon.

 

Comments

comments

Vyhledat