Jídlo a věda všemi smysly – kvašení, whisky a rajčata na Food Film Festu
Kvašení neboli fermentace je žhavým gastronomickým trendem. Americký film „Fermentace čili proměna“ s kuchařskou celebritou Edwardem Lee vás vezme na cestu kolem světa za kvašenými potravinami. K němu přímo v sále ochutnáte z rukou šéfkuchaře Zdeňka Marcína polévku miso, sous vide krkovici s kysaným zelím, pivo z houby kropidlák nebo kalábrijský salám nduja. Při bloku „Whisky: skotskou nebo z Vizovic?“ zase zjistíte, že skvělá whisky nevzniká jenom na skotských vřesovištích, ale i na Moravě. Světem whisky návštěvníky provede a whisky různého stáří a původu s návštěvníky spolu s nimi degustuje znalec whisky a skotský dudák Václav Rout a zkušení moravští destiléři. Další témata? Rajčata, pivo, jedlý hmyz, houby, potraviny budoucnosti. Debaty s vědci i profesionály, prvotřídní filmy i skvělé jídlo – FOOD FILM FEST nabídne v sobotu 27. 10. bohatý program, ve kterém se na jednom místě potkají filmy, jídlo, věda i radost.
Co běží na plátně, rovnou ochutnáte
FOOD FILM FEST je ve svém mezioborovém přístupu unikátem nejen v českém, ale pravděpodobně i světovém měřítku. Jeho zázemím jsou kromě České zemědělské univerzity také instituce sdružené v Kampusu Dejvice jako VŠCHT, ČVUT a oborové výzkumné ústavy AV. Tématem festivalu je hledání cest k potravinám: zdraví, molekuly, živé procesy a souvislosti. Festival probíhá uprostřed vysokých škol, v samotném epicentru vědění, hledání a vzdělávání, a kromě akademické teorie nabízí i tu nejzemitější praxi.
Kde jinde se na jednom místě setká fantastický film se slovem špičkového odborníka na dané téma? K tomu má ovšem divák možnost všechno na místě ochutnat a nasát všemi smysly. Vidět, slyšet a ochutnat, takovou koncepci razí FOOD FILM FESTIVAL už čtvrtým rokem.
Food Film Fest je programovou sekcí Life Sciences Film Festivalu.
Food Film Fest; 27. 10. 2018, 10:00–20:00
Národní technická knihovna, Technická 6, Praha 6-Dejvice