Kroketový minifestival osloví vegetariány i masožravce

Foto Honza Martínek
Foto Honza Martínek

Kulaté, šišaté nebo oválné – takové mohou být krokety. Mohou se lišit tvarem, ale i náplní. To, že krokety nemusí být jen přílohou k masu, ale plnohodnotné jídlo, vám dokáží v restauraci Brambory na Pankráci, kam můžete vyrazit ochutnat krokety plněné syrečky, trhaným hovězím masem, buvolí mozzarellou nebo cheddarem.

Když se řeknou krokety, mnohým se jistě vybaví bramborové kuličky s křupavou kůrčičkou na povrchu, které jsou oblíbené jako příloha k masu s omáčkou. Ostatně takhle je miloval už sám Král Slunce, Ludvík XIV. Původem tedy krokety pochází z Francie, ale postupně si získaly popularitu po celém světě. 

Nikde není psáno, že krokety musí být jen kulaté. Ve světových kuchyních narazíte na šišaté, ale i třeba oválné, a o chuti to platí jakbysmet. Krokety mají nesčetně variant a v jejich úpravách se meze nekladou. Ozvláštnit se dají různým kořením, citrónovou kůrou nebo bylinkami či česnekem a poté doplnit o omáčky, různé dipy, saláty a zeleninu,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Brambory Lukáš Soukup a pokračuje: Krokety se připravují z vařených brambor. My nejčastěji používáme odrůdy Agria, Blue Star a Diego, z nichž vypracujeme škubánkové těsto, které pak plníme různými náplněmi.“ 

Plněné krokety obstojí i jako hlavní chod

A právě o náplně půjde především na kroketovém minifestivalu v restauraci Brambory na Pankráci, kde od 12. do 18. června budou servírovat krokety hned v několika variacích.
S nápadem uspořádat akci, která se bude točit kolem kroket, přišel sám Lukáš Soukup: „Přemýšleli jsme, čím bychom mohli oslovit širokou veřejnost, a nakonec mě napadly krokety. Ty jsou všeobecně velmi populární a zároveň se pojí s bramborami, což je naše hlavní surovina.“ 

Těšit se tak můžete třeba na krokety plněné cheddarem, obalené ve strouhance se sezamem, s majonézou a okurkovými kimchi. Milovníci ostrých jídel si dobře pochutnají na kroketách plněných trhaným hovězím masem s chilli strouhankou, s jalapeňo a grilovanou zeleninou a pro ty, co mají rádi lehčí jídla, budou jasnou volbou krokety plněné buvolí mozzarellou s petrželkovou strouhankou, bazalkovým pestem a salátem z čerstvých a sušených rajčat. Tradiční českou chuť nakonec zajistí krokety plněné olomouckými syrečky s libečkovou strouhankou, křenovou omáčkou a pikantním zelným salátem. 

Krokety zasytí doma celou rodinu

Krokety si můžete snadno připravit i doma. Jsou totiž skvělým způsobem, jak zpracovat doma již zbylé brambory či zeleninu. Vybírejte však brambory varného typu C, protože obsahuje hodně škrobu, což je pro krokety ideální. Pak už stačí dodržet jednoduchý postup, o který se s námi Lukáš Soukup podělil: „Brambory uvaříme v osolené vodě, poté je scedíme a zaprášíme polohrubou moukou, prošťouchneme a necháme na pod pokličkou na teplém místě odležet asi 30 minut. Poté vložíme je do robotu, protočíme hnětacím hákem a necháme zcela vychladnout. Takto připravené těsto plníme různými náplněmi, od sýrů přes zeleninu, které jsou vhodné pro vegetariány, po maso. Takto nachystané krokety obalíme v trojobalu a smažíme na oleji. Využít je můžete jako přílohu, hlavní chod, ale i jako chutnou svačinu pro celou rodinu.“

Krokety s trhaným hovězím / Foto Honza Martínek

 

Comments

comments

Vyhledat