Michelinský šéfkuchař Jan Hartwig vystoupí na besedě v Praze

V pondělí 21. července dorazí do Prahy jeden z nejrespektovanějších evropských šéfkuchařů – Jan Hartwig, držitel tří michelinských hvězd a zakladatel mnichovské restaurace JAN. Na pozvání kreativních šéfkuchařů skupiny Ambiente vystoupí na veřejné besedě v kině Evald, která nabídne možnost nahlédnout do filozofie výjimečného kuchaře. Beseda bude moderovaná a tlumočená do češtiny.
Pozvání kreativních šéfkuchařů Ambiente přijal michelinský šéfkuchař Jan Hartwig z mnichovské restaurace JAN. Během večera bude v kině Evald Hartwig sdílet svůj kuchařský příběh, přístup k surovinám, sezónnosti a vaření, ale také svou zkušenost s provozováním vlastního podniku a vedením týmu. Tématy večera budou také kvalita a regionálnost, kulinární identita, mistrovství i otázka, co spojuje německou a českou kuchyni.
„Návštěva šéfkuchaře Jana Hartwiga v Praze je výjimečnou příležitostí, kterou chceme využít na maximum – ke vzdělávání profesionálů z naší branže, ale i pro gastronomicky zapálenou veřejnost,“ doplňuje kreativní šéfkuchař František Skopec, který v Hartwigově kuchyni absolvoval stáž. „Pro mě to byla jedna z nejintenzivnějších zkušeností v životě. Jan přistupuje k vaření jako k umění i řemeslu zároveň – s absolutní přesností a totálním nasazením. Těším se, že jeho pohled na kuchařinu inspiruje i ostatní,“ popisuje.

Foto: František Skopec a Jan Hartwig
Beseda proběhne 21. července od 17:00 hodin v kině Evald na Národní 28 a bude zajištěné tlumočení do češtiny. Vstupenky jsou k dispozici online v omezeném počtu na webu darkovapoukazka.ambi.cz.
Součástí jeho návštěvy je i uzavřený workshop pro kuchaře z restaurací Ambiente, který Jan Hartwig povede ve vzdělávacím centru UM. Tématem budou omáčky jako základ kuchyně – oblast, kterou kreativní šéfkuchaři Ambiente vnímají jako klíčovou pro další rozvoj kuchařského řemesla i české národní kuchyně. Cílem vzdělávacích aktivit UMu je propojit českou gastronomii se světovou špičkou a rozvíjet odborné know-how.
Jan Hartwig je držitelem tří michelinských hvězd a výraznou osobností evropské gastronomie. V roce 2022 otevřel vlastní restauraci JAN, která získala tři hvězdy během pouhého půl roku – nejrychleji v německé historii. Předtím působil jako šéfkuchař mnichovského Atelieru, kde dosáhl stejného ocenění už v roce 2017.
Hartwig věří v cílevědomost, neustálé učení a osobitost. Kuchyni přirovnává ke skládání hudby – podle něj je důležité znát chutě stejně dobře jako noty. „Na kreativitě má velký podíl talent, ale taky zkušenost, učení a čas. Jsme jako skladatelé, kteří přesně vědí, jak znějí jednotlivé tóny,” říká. Ocenění vnímá jako odměnu za roky tvrdé práce a odříkání, které špičková gastronomie obnáší.