Recept na skvělý chleba od lidí z Esky!
„Pečeme ostošest! Chtěli byste to také zkusit?“ ptá se Eska na svém facebooku.
„Při vaší příští návštěvě Esky si nezapomeňte říct o trochu kvásku, o kvásek se staráme už více jak čtyři roky a rádi se o něj s vámi ZDARMA podělíme.
Kvásek máte, co teď? Připravili jsme pro vás recepty a postupy na Chleba 33 a naše kváskové buchty, najdete je na našem Instagramu v highlights nebo nám napište, pošleme vám je obratem do zpráv.“
My jsme pro vás získali recept na jejich populární chleba, na který tam rádi chodíme, a jako bonus nám poslali i recept na buchty. Upečte si:
Chleba 33
Suroviny na jeden bochník:
kvas 220 g
mouka pšeničná chlebová PROBIO 330 g
voda 200 ml
sůl 20 g
drcený kmín 10 g
brambory (vařené ve slupce a nastrouhané) 140 g
Postup:
Do díže dáme vodu (22 °C), kvas a mouku. Pomalu mícháme 5 minut. V průběhu přidáme sůl a kmín. Pak přidáme uvařené brambory a rychle mícháme ještě 10 minut.
Těsto zaprášíme moukou a necháme 30 minut stát v díži.
Poté skoulíme a uděláme bochánek do ošatky s vysypaným plátýnkem.
Necháme 20 minut venku, pak uložíme do lednice na 14 hodin.
Před pečením necháme natemperovat cca 30–60 minut tak, aby byl nakynutý.
Chleba z ošatky překlopíme přes ruce na pečicí papír, ometeme přebytečnou mouku, propíchneme špejlí a postříkáme vodou.
Sázíme do předehřáté trouby na 250 °C, rozprašovačem do ní stříkneme vodu a pečeme cca 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme cca 30 minut. Čas se může lišit podle výkonu trouby nebo pece.
Buchty
Ingredience (1 dávka):
-1000 g pšeničné mouky – 715 g kvásku – 3 ks vajec – 145 g cukru krystal – 30 g vanilkového cukru – 320 ml ohřátého mléka
Postup:
Do kuchyňského robotu vsypte všechny ingredience a nechejte 2 minuty promíchat na stupeň č.1.
Když se těsto spojí, přidejte: 100 g másla – 100 g sádla – 16 g soli
Těsto nechte promíchat 8 minut na stupeň č.2
Následně těsto přendejte, pomoučte a překryjte papírem na 30 minut.
Nechte ho 1,5 h kynout a 2x mezitím přetužte (promíchejte).
Rozdělit na buchty, naplnit a dát péct na 175°C dozlatova!
Děkujeme a jdeme péct!