Recept na skvělý chleba od lidí z Esky!

foto Eska
foto Eska

„Pečeme ostošest! Chtěli byste to také zkusit?“ ptá se Eska na svém facebooku.

„Při vaší příští návštěvě Esky si nezapomeňte říct o trochu kvásku, o kvásek se staráme už více jak čtyři roky a rádi se o něj s vámi ZDARMA podělíme.

Kvásek máte, co teď? Připravili jsme pro vás recepty a postupy na Chleba 33 a naše kváskové buchty, najdete je na našem Instagramu v highlights nebo nám napište, pošleme vám je obratem do zpráv.“

My jsme pro vás získali recept na jejich populární chleba, na který tam rádi chodíme, a jako bonus nám poslali i recept na buchty. Upečte si:

 

Chleba 33

Suroviny na jeden bochník:

kvas 220 g

mouka pšeničná chlebová PROBIO 330 g

voda 200 ml

sůl 20 g

drcený kmín 10 g

brambory (vařené ve slupce a nastrouhané) 140 g

Postup:

Do díže dáme vodu (22 °C), kvas a mouku. Pomalu mícháme 5 minut. V průběhu přidáme sůl a kmín. Pak přidáme uvařené brambory a rychle mícháme ještě 10 minut.

Těsto zaprášíme moukou a necháme 30 minut stát v díži.

Poté skoulíme a uděláme bochánek do ošatky s vysypaným plátýnkem.

Necháme 20 minut venku, pak uložíme do lednice na 14 hodin.

Před pečením necháme natemperovat cca 30–60 minut tak, aby byl nakynutý.

Chleba z ošatky překlopíme přes ruce na pečicí papír, ometeme přebytečnou mouku, propíchneme špejlí a postříkáme vodou.

Sázíme do předehřáté trouby na 250 °C, rozprašovačem do ní stříkneme vodu a pečeme cca 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme cca 30 minut. Čas se může lišit podle výkonu trouby nebo pece.


Buchty

Ingredience (1 dávka):

-1000 g pšeničné mouky – 715 g kvásku – 3 ks vajec – 145 g cukru krystal – 30 g vanilkového cukru – 320 ml ohřátého mléka

Postup:

Do kuchyňského robotu vsypte všechny ingredience a nechejte 2 minuty promíchat na stupeň č.1.

Když se těsto spojí, přidejte:  100 g másla – 100 g sádla – 16 g soli

Těsto nechte promíchat 8 minut na stupeň č.2

Následně těsto přendejte, pomoučte a překryjte papírem na 30 minut.

Nechte ho 1,5 h kynout a 2x mezitím přetužte (promíchejte).

Rozdělit na buchty, naplnit a dát péct na 175°C dozlatova!

 

Děkujeme a jdeme péct!

Comments

comments

Vyhledat