Sia chystá indonéské speciality

 

Restaurace Sia nabídne svým hostům indonéskou kuchyni přímo z rukou kuchařů z Bali a západu Indonésie

Jiří Štift, šéfkuchař asijské restaurace Sia, která spadá do sítě podniků Together, připravil se svým asijským týmem týden indonéské kuchyně. Ve dnech 13. – 24. listopadu budou servírovat nejznámější indonéské pokrmy, jako je nasi goreng, pepes ikannebo indonéský dezert martabak manis. Tematické dny se u hostů restaurace Sia těší velké oblibě, už proběhly ramenové dny, dny pálivých papriček nebo týden zaměřený na krevety.

Indonéské recepty vybrané pro české jazýčky

Na celém menu se kromě šéfkuchaře Jiřího Štifta podílel kuchař Rikky, který pochází z Jakarty, ale už plno let žije na Bali, a kuchař Ferri, který pochází ze západní části Indonésie. Oba dva přijeli do České republiky zhruba před půl rokem kvůli práci v restauraci Sia. „V létě jsme zaměstnali dva nové kolegy Rikkiho a Ferrihoz Indonésie. Oba dva jsou skvělí kuchaři a mají velkou znalost indonéské kuchyně. Proto jsme se rozhodli jejich zkušeností využít a připravit našim hostům originální indonéské recepty, které budou Čechům chutnat,“popisuje Štift.

Pro indonéskou kuchyni je typické, že vaření většiny jídel začíná přípravou takzvaného „bumbu“, což je pasta, která dodává jídlům tradiční chuť a vůni. Základ se připravuje z candle nuts, česneku, šalotky, koriandrových semínek, citronové trávy, zázvoru a galgánu. Podle typu jídla se přidávají další složky, jako je čerstvá kurkuma, sambal badjak, krevetová pasta, nebo sušené krevety.

Indonéské menu

Sop Buntutpolévka z hovězí oháňky

Risoles – rolky s kuřecím masem a zeleninou, tomatová omáčka s čili

Nasi Goreng Udang & Sotong – restovaná rýže s krevetami a kalamáry, sázené vejce, nakládaná zelenina, sambal a krevetové chipsy

Pepes Ikan – makrela v banánovém listu

Ayam Bakar Taliwang – grilované baby kuře s čili a česnekem, rýže, zeleninový salát a sambal

Sate Kambing – grilované skopové špízy

Martabak Manis – indonéský lívanec s arašídy, čokoládou, sezamem a kondenzovaným mlékem

Šéfkuchař Jiří Štift doporučuje: polévku z hovězí oháňky Sop Buntut a grilované skopové špízy SateKambing.

Více informací na Facebooku či Instagramu restaurace Sia.
foto Sia

Comments

comments

Vyhledat