Slavnost Zbaštit Nerudu chce spojit literaturu, jídlo a vína

foto: PR archiv
foto: PR archiv

I když dennodenně proudí Nerudovou ulicí v Praze davy turistů, nepatří pouze jim. Za fasádami domů se mnohdy skrývají malebné dvorky a právě na jednom z nich, na adrese Nerudova 8 se koná ve čtvrtek 15. srpna od 19:00 na počest českého básníka, novináře a literárního kritika Jana Nerudy malá slavnost se vstupem zdarma. Trojice českých spisovatelů Bogdan Trojak, Petr Stančík a Ondřej Hübl přednesou úryvky svých děl v doprovodu autentických vín a jídel, která měl rád sám Neruda. 

Držitel ceny Magnesia Litera z roku 2015 spisovatel Petr Stančík, který dříve publikoval pod pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic, přečte gastronomicko-pornografické pasáže ze svého slavného staropražského románu Mlýn na mumie, ze kterého vzešla i stejnojmenná audiokniha – absolutní vítěz v soutěži Audiokniha roku 2015. „Tuto malou literárně-gastronomickou slavnost jsme se rozhodli uspořádat především proto, abychom upozornili Pražany, že na Malé Straně začínají opět vznikat podniky, kam se nemusí našinec bát vkročit, ba naopak, je v nich v nich vítán,“ vysvětluje Bogdan Trojak, taktéž držitel ceny Magnesia Litera, který na slavnosti přednese několik veršů ze své sbírky gastropoezie. Spisovatel, scénárista a spoluautor televizního seriálu Zkáza Dejvického divadla Ondřej Hübl prozradí místa, kde se na Malé Straně dají lovit srny. 

Během slavnosti se budou podávat jídla připravená podle zveršovaných Nerudových receptů, o ta se postará tamní domácí pan Radek Bartoš, majitel kavárny Goodeats. Konkrétně se bude vařit nadívané telecí a skopové s majoránkovou omáčkou, které si s oblibou dával Neruda v hostinci u Ježíška. 

V neposlední řadě večer doplní autentická vína Aleše Svatoše z vinařství Porta Bohemica, Karla Stejskala z malého vinařství VinumCelebratum a Pavla Tománka z Ústí nad Labem. 

Vstup na akci je zdarma. 

Comments

comments

Vyhledat