V rámci vaflového týdne se v belgické brasserii Bruxx představí nová šéfcukrářka Barbora Kulíková

foto Bruxx
foto Bruxx

Belgická brasserie Bruxx, která se nachází na náměstí Míru na pražských Vinohradech, patří společně s Vinohradským Parlamentem, Potrefenou Husou v Hybernské, asijskou restaurací Sia a dvěma továrnami na zákusky Cukrář Skála do gastronomické skupiny Together majitelů Viktora Kaplana a Davida Petříka. Od pondělí 25. června můžete v Bruxxu ochutnat v rámci vaflového týdne hned tři druhy této belgické pochoutky. Běžnou nabídku jídel obzvláštní také jedlé květiny, které dodají mušlím, rybám a masu netradiční chuť.

Speciální týden vaflí 25.6. – 1.7. 2018
Během sladkého týdne s jednoduchým, ale výstižným názvem VAFLE můžou hosté Bruxxu ochutnat tradiční lutyšskou vafli, bruselskou vafli a vafli royal z dílny sous-chefa Oldřicha Matouška a nové šéf cukrářky Barbory Kulíkové. Pravá belgická vafle má nepravidelný tvar s kousky cukru, které při pečení karamelizují. Bruselská vafle se připravuje z litého těsta s řidší konzistencí za použití kypřícího prášku. Kynuté těsto je pak základ vafle lutyšské, má tužší konzistenci a k výrobě se používá čerstvé droždí. Příprava obou těst je jednoduchá. Šéfkuchařka Bára Kulíková doporučuje vafli bruselskou, protože je ze všech druhů nejkřupavější.
Na závěr speciálního týdne vaflí připravil tým restaurace Bruxx malé překvapení. V pátek, v sobotu a v neděli si můžete sami vybrat, čím si vafli ozdobíte. Ve vašem výběru by nemělo chybět čerstvé ovoce a jablečné máslo.

Jedlé květy od kytkožroutky
Na talíř nepatří pouze tymián, rozmarýn, petržel, atd. Ale i řada dalších, těžko spočítatelných, druhů květin. Aby se v restauraci Bruxx neobjevovaly jedny bylinky pořád dokola, vypravil se její tým za odbornicí na jedlé květiny, paní Janou Vlkovou. Paní Jana je doslova expertkou jedlého kvítí a býlí a sama se nazývá první českou profesionální „kytkožroutkou“.
Sous-chef Olda Matoušek si z návštěvy odnesl řadu semínek do své zahrádky. Už nyní můžete na talířích Bruxxu najít brutnák, chrpu, měsíček lékařský, lichořeřišnici a hvozdík, které Olda sám vypěstoval a které nejčastěji používá na každodenní rybí speciality. Květy slouží nejen na ozdobu, ale také na osvěžení jídla netradičním způsobem a netradiční chutí. Jedlé květy samozřejmě patří mezi sezónní potraviny, proto je v Bruxxu najdete do konce podzimu.

Více informací najdete na webových či facebookových stránkách.
Fotografie ke stažení zde.

Comments

comments

Vyhledat