Venerologická poradna

pixabay.com
pixabay.com

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy v dalším dílu venerologické poradny. Své otázky zasílejte na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Neuvádějte žádné osobní údaje, ideální je anonymní email.

Otázka:
“Dobrý den, vlastní stupiditou jsem si asi uhnal syfilis samozřejmě v nejbližší pracovní den navštívím venerologicke centrum. Ale chci se zeptat kdy je nutná hospitalizace. Zda je to nutné ve všech případech či je možná i ambulantní léčba. Dále bych se rád zeptal na průběh infekce za předpokladu koinfekce HIV (zda by byl rychlejsi či pomalejší), samozřejmě mám strach z důvodu studování internetu i když vím že je to hloupost Děkuji za včasnou odpověď a diskrétnost.”

Odpověď:
“Dobrý den vážený pane, asi bych zatím nepředbíhal událostem, diagnoza syfilis je závažná věc a potvrzuje se až opakovanými testy, protože pacient i po léčbě je povinnen doživotně docházet na kontrolní odběry krve, nesmí darovat krev ani orgány a proto, než se tato diagnoza ukáže jako 100% (krevními testy i přímým odběrem materiálu z ulcerace), je potřeba být s tímto závěrem opatrný. Pokud se diagnoza potvrdí, tak je zcela na místě léčba za hospitalisace, protože jen za hospitalisace lze absolvovat nejúčinější antisyfilitickou léčbu a sice léčbu intramuskulárně aplikovanými penicilínem. Všechna ostatní antibiotika podávané perorálně, tedy ve formě tablet, jsou až lékem druhé volby s rizikem neúplného vyléčení. Délka hospitalisace záleží na stadiu onemocnění, při nálezu ulcerace se většinou jedná o jednotýdenní léčbu. V případě koinfekce HIV je průběh dramatičtejší a léčba delší i s podáním intravenozního penicilínu a zcela jistě za hospitalisace. Takže moje rada je, pokud máte podezření na tuto infekci, aby jste se co nejrychleji dostavil do spádové venerologické ambualnce a nechal si provést testy na syfilis i ostatní pohlavně přenosné nemoci. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den, nalezl jsem vaši poradnu a mě bych několik naléhavých dotazů ohledně rizikového chování a sexuálně přenosných chorob… Před týdnem jsem se dopustil rizikového chování a navštívil jsem erotickou masáž prostaty a penisu. Chtěl bych se zeptat, zda existuje potenciální riziko nákazy pohlavně přenosnou chorobou, či jinou nebezpečnou infekcí. Ptám se především z důvodu, že jsme v pátek s partnerkou zjistili, že je těhotná a nerad bych představoval riziko pro ni nebo našeho potenciálního potomka… Masérka prováděla masáž na masážním křesle, které bylo před samotnou masáží údajně dezinfikováno. Při masáži rekta i penisu byly využívány jednorázové latexové rukavice a lubrikační gel. Pro stimulaci penisu byla navíc použita masážní hlavice, u které po každém použití údajně provádí dvoufázovou dezinfekci pomocí přípravků Procura Delta Guard. Po provedené masáži jsem se v masážním salónu důkladně osprchoval a umyl antibakteriálním tekutým mýdlem, které bylo v sprše k dispozici a k osušení byl použit erární ručník, který jsem vyfasoval od masérky vypadal že byl praný a čistý… Je nějaké potenciální riziko, přenosu nebezpečných infekcí při takové masáži či ve sprše takového salónu, kdyby ho přede mnou navštívil někdo infikovaný? Když jsem se dozvěděl o těhotenství, tak jsem si uvědomil si plně možné důsledky. Tak jsem si začal shánět informace a po přečtení nějakých informací o chorobách se u mne začali objevovat nespecifické příznaky úvodních fází některých nemocí, patrně vyvolané strachem a psychosomaticky. Chci se proto zeptat, v jakém časovém odstupu od potenciální nákazy má smysl navštívit venerologii k vyloučení pohlavně přenosných nemocí, abych si mohl být 100% jistý, že nepředstavuji již žádné riziko pro svou partnerku…”

Odpověď:
“Dobrý den vážený pane, vzhledem k tomu, že máte těhotnou partnerku, tak Vás bude asi vždy i po přečtení této odpovědi, bude ovlivňovat strach z nákazy. Proto, i když dle Vašeho popisu by riziko nákazy mělo být naprosto minimální, by mělo smysl absolvovat vyšetření na pohlavní choroby. Mám na mysli vyšetření z první porce ranní moči a výtěrem z konečníku na kapavku a chlamýdie, 14dní od rizikového chování a eventuálně 3 měsíce od rizika si nechat provést odběr krve na protilátky proti HIV, syfilis a žloutenkám. Ale opakuji, že přenos touto cestou je velmi raritní, masérka dodržela hygienické zásady, ručník byl vypraný, ke krvavému zranění nedošlo, takže Vaše obavy jsou v podstatě zbytečné. Ale pro graviditu partnerky se do výsledků testů zdržte sexuálního styku bez kondomu včetně orálního. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den, chci se zeptat, které nemoce lze chytnout přes nechráněný pasivní orální sex (já muž, aktivní žena). A po jaké době si zajít na testy na tyto nemoce. Velmi děkuji”

Odpověď:
“Vážený mladý pane, při pasivním orální sexu s rizikovou partnerkou se můžete bohužel nakazit téměř všemi pohlavnými nemocemi, zejména však chlamýdiovou a kapavčitou infekcí. Záleži na rizikovosti .. promiskuitě partnerky. V každém případě Vám radím, aby jste si zašel do spádové venerologické ambulance s odtsupem 14dní od tohoto rizikového styku na testy, s tím, že před tím nebude užívat žádné antibiotika a ani raději nebudete provozovat partnerský sex. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den, od roku 2015 se opakovaně potýkám se zduřeným levým nadvarletem, bolest levé strany beder. První urolog mě většinou přeléčil doxycyklinem na 10 dní (moč negativní, krev v pořádku bez zvýšené hodnoty CRP). Po jedné z léčby se mi vytvořila obrovská hydrokéla, kdy jsem si nemohl ani nahmatat varle. Hydrokéla mě natolik omezovala, že jsem s jí v roce 2017 nechal odstranit. Po operaci jsem měl cca 2 měsíce klid od zduření nadvarlete, po té mi vše začalo na novo. Během roku jsem absolvoval ještě 3x zduření nadvarlete ( bak. v moči neg. , crp negativní). Když mi urolog řekl, že jsem na to náchylný, tak jsem změnil urologa. Nový urolog mě následně po sobě přeléčil těmito po sobě jdoucími atb.: DOXYHEXAL 10 dní, AMOKSIKLAV 7 dní, Deoximikoin 10 dní. Po této léčbě jsem měl 4 měsíce klid, ale po jednom ze sexu s dlouholetou ( 6 let)partnerkou se mi zduření vrátilo a to i s bolestí kolen. U nového urologa jsem 2x absolvoval podrobné sono, kde nic nebylo zjištěno. V moči (nikdy se nejednalo o ranní moč) a krvi mi nic nezjistili. Před sedmi lety jsem měl rizikový sex a následně jsem měl tři týdny výtok z uretry, obvodní lékařka mi vzala vzorek výtoku na standartní bakterku a nic v ní nevyšlo, následně mě přeléčila totrixonozolem. Letos na jaře(po té dlohodobé léčbě atb.) mi udělala doktorka na dermatovenerologii krevní odběr na protilátky pohlavně přenosných bakterií, který byl negativní. Dnes mi byly zjištěny změny na prostatě a následně vytlačen prostatický exprimát ( výsledek bude příští týden, bohužel nevím, jakou metodou bude vzorek vyšetřován), odebrán na pohlavně přenosné nemoci. Vím, že zjištění chlamydií, nebo jiných bakterií je vcelku věda, tak se chci zeptat, jestli můžu 100% spoléhat testu z krve na protilátky? Jestli, za všemi problémy (zduření varlete, bolest kolen) nemůže být pohlavně přenosná bakterie, kterou si třeba s partnerkou stále předáváme? A pokud ano, jestli ji odhalí stěry z dnešního prostatického exprimátu? Už nevím, kam se dál obrátit, tak budu rád,za odpověď, či radu.”

Odpověď:
“Dobrý den vážený pane, určitě lze se dívat na tyto Vaše chronické obtíže dívat i optikou pohlavně přenosných nemocí, i když ne každý důvod zduření varlat je tohoto původu. V každém případě je NUTNO provést přímý průkaz metodou PCR na zjištění chlamýdia trachomatis z výtěru uretry /močové trubice/ a z prostatického sekretu a to samé vyšetření i na kapavku. Zjištěné protilátky v krvi ještě vůbec nemusejí znamenat současnou chlamydiovou infekci. Dále by bylo vhodné i provést vyšetření na mykoplasma genitalium. A podle výsledků vyšetření nález přeléčit citlivými antibiotiky. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den,před 1a1/2rokem jsem vysadila antikoncepci,objevilo se mi nepravidelné pobolivani v pravém třísle a podbřišku,menstruace pravidelně za 30-32dni,začalo se objevovat spineni po sexu a nebo týden před mences,potíže při močení nejsou,přidaly se slabé bolesti na pravé straně zad v bedrech,nakonec provedeny odběry na gonokultivace negativní,chlamydie pozitivní,manžel rovněž vyšetřen vše negativní,jak můžu být pozitivní,když manžel byl a je jediný s kým jsem kdy spala.Děkuji moc za odpověď a přeji hezký večer.”

Odpověď:
“Dobrý den vážená paní, na tuto otázku je těžká 100% odpověď.. nevím za jakých pravidel byl Váš manžel vyšetřen.. jestli jeho výsledky nejsou třeba falešně negativní, Obecně platí pravidlo vyšetření na chlamýdie: vyšetřovat minimálně 14dní od posledního styku, v posledních 14dnech bez užívání antibiotik, vyšetření musí být nejlépe z prvního proudu ranní moči, ale zároveň nutno provést i výtěr z krku na PCR chlamýdia trachomatis / před vyšetřením nečistit zuby, nejíst, nepít, nekouřit/. Asi bych ale hlavně se na to díval optikou vyřešení Vašeho zdravotního problému, aby Vám antibiotika zabrala, tak je berte dle doporučení ordinace od lékaře, spolu s tím užívejte probiotika a dostavte se na stanovenou kontrolu. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den , chtěla bych se zeptat, od cervna mam noveho partnera a opakovane zanety moc.cest,brala jsem dvakrat Furolin a Zinnat.Pote jsem sla na stery na Chlamydie a byly pozitivni, dostali jsme oba Doxyhexal 200 na 10 dnu, ale po dvou tydnech jsem mela zase zanet moc.cest. Obvodni nam napsala jeste Sumamed 6tbl . Od te doby jsem mela zanet jeste trikrat, byla jsem na kontrolnich sterech 2 krat a vporadku, jednou PCR z moci a vporadku,.. V moci se objevuje e coli stale . Na urologii mi ted ale nicmene predepsal opet Doxybene pro oba s tim, ze si mysli, ze tam stale zlobi ty chlamydie ,…myslite ze je to jeste mozne ? Nebo po tom pretrvavaji ty potize tak dlouho..”

Odpověď:
“Dobrý den vážená paní, myslím, že, co se týká chlamydiové infekce, jste zaléčená opravdu dobře, i testy po léčbě jsou negativní. Naopak můžete mít ale nějakou jinou pohlavně přenosnou infekci, kterou by chtělo, vzhledem k přetrvávajícím obtížím, vyloučit. Mám na mysli mykoplasma hominis a ureaplasma urelayticum a zejména mykoplasma genitalium. Tyto infekce lez vyšetřit bud na urologii nebo na spádové venerologické ambulanci. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobre odpoledne, obracím se na Vás s dotazem. Je to asi dva měsíce zpet co jsem začala mít gynekologicke potíže, bolesti zad, břicha atd. Zjištěna chlamydie trachomatis. Od te doby mě boli(páli) zuby, divna pachuť v ústech. Jsem přelecena azitromycinem, doxyhexalem. Bolest zubu a pachuť stále přetrvává. Je možné tedy, ze mam tyto obtíže od této bakterie? (Třeba ze jsem se nakazila orálně). Odběry krve, sedimentace vše v pořádku. Dekuji Vám za odpověď”

Odpověď:
“Dobrý den mladá paní, přenos infekce chlamýdia trachomatis je možný i orálním stykem. Ale Vámi uváděné obtíže (pachuť v ústech a bolesti zubů) nejsou v žádném případě klinickým projevem této infekce. Spíše se může jednat o nežádoucí účinky prodělané antibiotické léčby. Zkuste užívat probiotika. Ale ke 100% vyloučení nevyléčené infekce je třeba si nechat provést výtěr z krku na chlamýdia trachomatis u lékaře, který Vás léčil. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den mám otázku měl jsem anální stik s mužem a ten tvrdí ze sem ho nakazil gonokokovou ureteritis .. chci se zeptat co to vlastně přesně znamená . A jestli je možné ze něco takového mám ikdys nemam žádné příznaky podobných chorob .. Před nim sem měl stik před 2 měsíci . . Do ordinace určitě zajdu co nejdříve už jen pro svůj klid na duši . Děkuji za odpověď ..”

Odpověď:
“Dobrý den mladý pane, určitě by bylo velmi vhodné, aby jste o venerologické ambulance na vyšetření k vyloučení kapavky v konečníku dorazil co nejdříve. Kapavka v konečníku může být zcela bezpříznaková, Vy sám jste se mohl nakazit pasivním análním nechráněným stykem. Takže nyní ji zcela bez jakéhokoliv partnerského sexu a na vyšetření se dostavte tak, aby jste ten den ráno před vyšetřením nebyl na stolici. Zároveň měl nevyčištěné zuby, nejedl ani nepil. S pozdravem MUDr Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den pane doktore. Chci se vás zeptat na přenos oční kapavky rostřednictvím společného ručníku v koupelně, nechtěný přenos infekce rukou, apod? Hned se dozvíte proč. Absolvoval jsem komplexní venerologické vyšetření s negativním závěrem, ale stěry oční sliznice (pokud se dělají) mi nikdo nedělal. Lékařem jsem byl ubezpečen, že jsem zcela zdráv. Pochyby však zůstaly. Proč? Důvodem byl transparentní lepivý výtok z očí, který šel jen velice obtížně smít a po velice krátké chvíli byl zpět. Navštívil jsem proto i očního specialistu, který mi přeléčil zánět spojivek a po týdnu propustil z léčby jako zdravého. Potíže neustali. Při opětovné návštěvě oční ambulance mi bylo důrazně vytknuto, že v oku nic vidět není a vše je v pořádku. Uzavřeno jako chronický zánět očních víček, doporučena byla aplikace umělých slz, napařování víček bez nutnosti další kontroly. Čistím, kapu, přikládám teplé obklady…)) Obtíže už trvají více než rok, škrábavé slzení očí a transparentní lepivý výtok se mě věrně drží. Nechci stří dat ordinace lékařů a zneužívat tak systém… Lékaři mi shodně tvrdí, že jsem zdravý, ale ani jeden se nezabýval složením toho očního sekretu. Považují to očividně za nepodstatné. Pokud by došlo k přenosu infekce do oka, lze kapavku vyloučit pouhým vizuelním vyšetřením očí?Nerad bych totiž oslepnul.”

Odpověď:
“Vážený mladý pane, děkuji za zajímavý dotaz. K Vašemu problému bych asi v úvodu poznamenal, že přenos kapavky jinak než pohlavním stykem je velmi raritní. Proč? Protože kmen kapavky je velice citlivý na zevní prostředí..na teplo, chlad i světlo. A pokud není na příznivém nosném mediu, tak ihned umírá a tím pádem není infekční. Rukou by se do oka kapavka samozřejmě mohla přenést, ale jen v případě, že by se ruka potřísnila sekretem z pochvy a či z močové trubice. Pokud jste ale absolvoval kompletní venerologické vyšetření s negativním výsledkem, tak je tato možnost vyloučená. Navíc cylindrický epitel spojivky je velmi citlivý na bakterii, která způsobuje kapavku a reaguje masivním zánětem, který se projevuje překrvením spojivky, zarudnutím a otokem s druhotně vzniklým hnisavým žlutavým výtokem, kdy oblast celého oka je zhnisaná, víčka nejdou otevřít, pacient má nesmírnou bolest, zcela je vyloučena možnost normálního visu.. Každý oftalmolog tento nález, pro svojí výjimečnost, dobře pozná a diagnostikuje.. i stěrem ze spojivkového vaku. Ten nález je zcela jiný než Vámi popisovaný stav. Takže si myslí, že Váš problém není projevem pohlavně přenosné nemoci, ale spíše nějaké alergické reakce nebo virové infekce . S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobry den, V ramci testu pri 1.screeningu v tehote stvi mi byla zjistena casna latentni syfilis. Absolutne nevim kdy a jak jsem k tomu prisla jelikoz mam pres 3 roky staleho partnera a projevy nebyly zadne. Muj dotaz zni. Hned jsem nastoupila na lecbu ve 13tt. Vyleci to pripadne i plod a bude tehotebstvi probihat v poradku? Nebude mit dite trvale nasledky a je lecba v tomto mem stadiu vylecitelna? Dekuji mockrat za informaci.”

Odpověď:
“Dobrý den vážená paní, děkuji za přání. Syfilis je zrádné onemocnění, které se může projevit i po několika letech od nákazy a “může” za to klidně dřívejší partner. Ale uklidním Vás, léčba ve 13 týdnu gravidity, pokdu je vedená venerologem nebo dermatologem, je vždy účinná, předpokládám, že se jedná o léčbu PNC antibiotiky injekčně, a následky pro plod opravdu nejsou. Graviditu by tato nemoc neměla ovlivnit, jen se ještě na rozhraní druhého a třetího trimestru těhotenství musíte podrobit zajištovací terapii, která by měla zahrnovat minimálně jednorázovou aplikaci penicilínového antibiotika injekčně. Po léčbě a po porodu budete docházet Vy i miminko na pravidelné odběry krve, přičemž u miminka se jedná o období do dvou let života a je to zcela preventivní opatření, bude zcela jistě v pořádku a u Vás dle naplánovaných kontrol dle Vašeho ošetřujícího venerologa. A také bude v pořádku a nic nebude bránit Vám zase v budoucnu otěhotnět. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Lecim se jiz 10den na chlamydie trachomatis kombinaci rovamycine 3 M.I.U. a ted dalsich 10dni Ciploxinal 500 mg je prosim tato kombinace na tuto bakterii vhodna?jiz sem je mela v minulosti v chronicke fazi a vlastne jsem brala stejne schema atb a tehdy mi zabraly ale potize zustaly.az tehotenstvim obtize zmizely. Nyni citim zlepseni obtizi ale zdrava stale nejsem…je mozne ze po 10dnech brani atb jeste neustoupily vsechny obtize nebo mam brat,ze mam spatne nasazena atb, moc dekuji za odpoved”

Odpověď:
“Vážená mladá paní, léčba urogenitální infekce chlamydia trachomatis je svízelná a neexisuje v republice jednotný terapeutický postup, který by dodržovaly všechny ambulance. Vámi uvedená léčba by měla fungovat, ale odpověď bude známá až dle výsledku kontrolních odběrů z moči či výtěru z děložního hrdla. Zatím si kupte probiotika, která spolu s antimykotickými intravaginálnými globulemi užívejte po dobu léčby Ciploxinalem jako prevenci kvasinkové vaginální infekce. Nemějte sex a dostavte se na naplánovanou kontrolu k lékaři, který ordinoval léčbu. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den pane doktore, na venerologickém vyšetření mi vyšly slabě pozitivní výsledky na chlamydia trachomatis IgG, mám předepsaná antibiotika Doxyhexal na 20dní. Doktorka mi řekla, že na kontrolní testy mohu jít až za půl roku, že dříve se nezjistí, zda jsem vyléčená. Opravdu to trvá takto dlouho? Zároveň mě nahlásila na hygienu a varovala mě, že jakýkoli pohlavní styk během léčby by byl trestný čin. Je opravdu toto opatření nutné nebo mohu jít po dobrání atb znovu na kontrolní testy k jinému lékaři a jak se ruší takový záznam na hygieně? S přítelem plánujeme rodinu a čekat půl roku je pro nás dlouhá doba. Příteli vyšly testy negativní, jsem spolu už déle jak rok, takže jsem se musela nakazit již velmi dávno. Děkuji moc za odpověď.”

Odpověď:
“Dobrý den vážená paní, myslím, že Vás nepotěším následujícím sdělením. Vyšetření protilátek chlamydia trachomatis IgG naprosto nestačí k průkazu nálezu pohlavní chlamýdiové infekce. Je to pouze orientační vyšetření, které však nemá praktický výzanm, protože pozitivní výsledky zůstávají i po prodělané infekci nebo jsou i často falešně pozitivní. Jediným směrodatným vyšetřením je přímý průkaz chlamydia trachomatis výtěrem z děložního čípku nebo z krku nebo moči. Z jiných než z těchto uvedených pozitivních vyšetřeních nelze označit pacienta za nakaženého pohlavního chorobou či dokonce ho hlásit na hygienickou stanici a zakázat mu sex. Je proto nutné, aby jste se dostavila k vyšetření přímo na specializovanou venerologickou poradnu, kde by jste si nechala provést vyšetření přímým průkazem chlamydia trachomatis, jen je potřeba ,aby jste předtím již 14dní neužívala žádné antibiotika ,aby test nebyl zkreslený. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobry den chci se zeptat jaka je sance se nakazit pohlavni chorobou eroticku pomuckou , ktera je minimalne dva dny nepouzivana a je oplachnuta mydlovou teplou vodou? Jaka je sance aby na ni mhl zustat syfilis, kapavka ci neco jineho?”

Odpověď:
“Vážená paní, pokud erotickou pomůcku oplachujete teplou mýdlovou vodou a následně ještě opláchnete jen teplou vodou bez mýdla, tak se určitě žádnou klasickou pohlavní chorobou nenakazíte. Ale v případě, že na pomůcce ponecháte mýdlo, tak je riziko vzplanutí kvasinkové infekce v pochvě, takže na toto pozor. S pozdravem a přáním příjemných prožitků MUDR. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den, poslední sexuální kontakt jsem měl 7.7.2018. Testování jsem si zajistil jako ověření, že jsem se nenakazil někdy v minulosti. Žádné příznaky nemoci jsem neměl a nemám. Dne 29.10.2018 jsem se nechal z krve testovat na syfilis. Byly mi provedeny dva testy – treponovaný a netreponovaný. Test RRR i TPPA vyšly oba negativní. Dva měsíce před testováním jsem užíval antibiotika. Užíval jsem Doxyhexal po dobu deseti dní (poslední dávku jsem dobral na konci srpna). V této souvislosti bych se chtěl zeptat, zda užívání těchto antibiotik mohlo nějak ovlivnit výsledek testu, když mezi jejich dobráním a testováním uplynuly skoro dva měsíce. Na internetu jsem našel, že minimálně test TPPA by užívání antibiotik ovlivnit nemělo, neboť pokud se člověk nakazí, tak tento test zůstává pozitivní již po zbytek života. Zároveň bych se chtěl zeptat, zda můžu negativní výsledek obou testů pokládat za konečný a spolehlivý, když byl proveden za výše popsaných okolností přibližně 110 dní od posledního sexuálního kontaktu a když zároveň nemám žádné příznaky nemoci. Tedy zda provedené testování dokládá, že nemám v současné době syfilis a ani jsem se touto nemocí nenakazil nikdy v minulosti. Předem děkuji za odpověď.”

Odpověď:
“Dobrý den vážený pane, děkuji za zajímavý dotaz. Testování na syfilis testem TPPA je plně spolehlivé 110 – 120dní od posledního sexuálního rizikového kontaktu a více jak 14dn í od dobrání jakýchkoliv antibiotik. Z čehož vyplývá, že jak sám jste si již odpověděl, že negativita tohoto vyšetření znamená, že v době odběru krve nejste nakažený ani jste tuto infekci v minulosti neprodělal. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den, jsem ve 13tt. Zjistili mi syfilis latens, ležela jsem v nemocnici dostávala penicilin a půjdu ještě jednou. Měla jsem 3 partnery s posledním jsem těhotná ten už byl na testech vše je v pořádku a u těch dvou se furt nic nejede, čekala jsem že dostanou dopis kde budou vyzváni na krev a nic s jedním jsem v kontaktu s třem ne. Jak mám dál postupovat aby byli vyšetřeni, jeden je určitě přenáseč, když to nejsem já. Děkuji za odpověď”

Odpověď:
“Dobrý den mladá paní, vy v této věci nemůže udělat více než , že jste nahlásila svoje sexuální kontakty svému ošetřujícímu lékaři , respektive jeho venerologické depistážní sestře. Teď už je to na hygienické službě, která dostala tyto informace, aby zajistila vyšetření těchto partnerů. U Vás je důležité být správně a dostatečně vyléčena, což určitě penicilínové injekce zajistí, a nemusíte se bát ani o miminko. S pozdravem MUDR. Přemysl Procházka”

Comments

comments

Vyhledat