Venerologická poradna

zdroj: pixabay
zdroj: pixabay

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy v dalším dílu venerologické poradny. Své otázky zasílejte na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Neuvádějte žádné osobní údaje, ideální je anonymní email.

Otázka:
“Dobry den chci se zeptat byl sem odeslan praktickeho lekaře na nejake stery na vylouceni GO nakazu chci se zeptat o aku nakazu se jedna a jak te stery probihaj.Dekuji”

Odpověď:
“Dobrý den mladý pane, stěry na gonokultivaci znamená, že Vás pan doktor posílá na vyšetření k vyloučení kapavky . Nejspíše proto, že máte výtok z močové trubice nebo pálení v močové trubici a v minuloti jste měl rizikový sex. K vyšetření se dostavte nevymočen a zároveň nejezte , nepijte a nečistěte si zuby . Provádí se výtěr z močové trubice a výtěr z krku. Musítě být 14dní od posledního rizikového styku. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Zdravím Vás pane doktore, chtěl bych se Vás prosím zeptat za jak dlouho od rizikového styku jít na testy na pohlavní choroby ? Nechal jsem si provést orální sex od prostitutky bez ochrany. Je tam velká šance přenosu pohlavní choroby?”

Odpověď:
“Vážený mladý pane, orální sex bez ochrany od prostitutky není úplně bez rizika, takže se nyní snažte sexuálně abstinovat a zajděte si na vyšetření na spádovou venerologickou ambulanci . Vhodné by bylo 14dní od tohoto rizikového styku a těchto 14dní nebrat žádná antibiotika. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

zdroj: pixabay

Otázka:
“Chci se jen zeptat jak vysoké je zhruba riziko nákazy pohlavní chorobou (Hiv ,Chlamydie, Kapavka ,Sifilis, Hepatitida B,C )při pasivním orálním styku? Když ho žena provádí mě, naopak nikoli. Předem děkuji za odpověd. A ještě bychom se chtěli zeptat, jestli hraje nějakou roli, když si pár minut po tom vystříkala pusu dezinfekcí na krk (streptokill).”

Odpověď:
“Dobrý den vážený pane, asi Vás úplně neuklidním, protože i při pasivním orálním styku je celkem velké riziko přenosu kapavky, chlamýdiové urogenitální infekce i syfilis. Výrazně menší, ale ne zcela nulové je riziko přenosu hepatitid či HIV. Záleží samozřejmě i na rizikovosti té ženy s kterou jste měl sex. Proto zcela jistě neváhejte a vyražte na spádovou venerologickou ambulanci, nevymočen , k vyšetření na tyto diagnozy. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Važení, pravděpodobnost přenosu nákazy při aktivním orálním styku je i bez ejakulace díky preejakulační tekutině v dutině ústní celkem velká, pokud se bavíme o kapavce či chlamýdiové infekci. Přenos HIV, syfilis či žloutenek by byl podmíněn odřeninou na penisu kamaráda či oděrkou v dutině ústní ženy. Ale asi si nemyslíte,m že kamarád, je tak rizikový, že by u něho připadala možnost pozitivity techto chorob. Vystříkání dutiny ústní po orálním styku antiseptickým roztokem je určiět dobrá věc, ale nevynuluje to úplně možnost nákazy chlamýdiovou infekcí. Takže nakonec, pokud kamarádovi nevěřite, bude lepší se dostavit na venerologickou ambulanci k provedení výtěru z krku na vyšteřní chlamýdií a kapavky. Před vyšetřením nejíst, nepít, nekouřit, nečistit si zuby. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

Otázka:
“Dobrý den, před pár dny se mi u kořene penisu objevily tyto černé pupínky, nejdříve jsem objevil dva, později bych bylo víc. Při dotyku, nebo pokusu o zmáčknutí bolí. Jsou malé s tvrdou černou hlavičkou. Můžete mi prosím poradit co to může být? Děkuji.”

Odpověď:
“Dobrý den vážený pane, podle přiložené fotografie by se mohlo jednat o výsev progenitálního oparu, ale s jistotou to tvrdit nelze. V každém případě ty projevy mechanicky neodstraňujte, ale dostavte se se na spádovou venerologii k léčbě. Také zatím nemějte sex. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka”

 

Comments

comments

Vyhledat