Zážitková dovolená na Valašsku: Naučte se péct tradiční frgály!

www.lanterna.cz
www.lanterna.cz

Malebný kraj pod Beskydy je jako stvořený pro dovolenou naplněnou zážitky a poznáváním. Kromě jedinečné lidové architektury a nádherné přírody stojí za prozkoumání i zdejší gastronomie. K vyhlášeným pochoutkám patří tradiční frgály, které se můžete naučit připravovat od valašských cukrářek v rámci Kurzů pečení frgálů. 

Není nad to umět si doma upéct pravý valašský frgál – rázem je postaráno o originální pohoštění pro rodinnou oslavu nebo pro návštěvu. Tradiční recepturu a osvědčené tipy, jak postupovat, aby byl výsledek co nejchutnější, se nejlépe naučíte od místních cukrářek na Kurzech pečení frgálů, které se konají během léta 2x týdně ve Velkých Karlovicích. A v čem spočívá tajemství tohoto jedinečného „pecáku“ – jak se dříve frgálu také přezdívalo?

„Základem jsou především kvalitní suroviny. Pokud jde o tuk, naše prababičky používaly kachní sádlo, ale dobře ho nahradí i klasické máslo nebo Hera. Stejně tak doporučuji použít hladkou mouku speciálku, kvalitní čerstvé mléko, a máte-li tu možnost, tak i domácí vajíčka. Důležité také je nechat suroviny před pečením „zahřát“ na pokojovou teplotu, aby se s nimi dobře pracovalo, lépe se pak spojí dohromady,“ radí cukrářka Petra Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, která frgály peče od svých 15 let a tomuto řemeslu se naučila od svých prarodičů. V hlavní turistické sezoně jich prý s kolegyněmi napečou i 100 denně!

A protože nejen hostům hotelu Lanterna, kde se frgály podávají i k snídani nebo jako dezert v restauraci, ale i dalším návštěvníkům Resortu Valachy tradiční valašské koláče chutnaly, a ptali se, jak se připravují, začali tady před šesti lety pořádat Kurzy pečení frgálů. Od té doby už Kurzy absolvovaly stovky zájemců a zájem o ně rok od roku stoupá.

„Kurzy pořádáme pravidelně v létě v hotelu Galik. Během necelých tří hodin se jejich účastníci dozví vše důležité a zajímavé o tomto typickém valašském koláči a naučí se ho péct. Je to zábavné a všichni si na závěr kromě vlastnoručně vyrobeného frgálu odnesou domů i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského,“ říká Martina Žáčková z Resortu Valachy s tím, že letošní letní Kurzy pečení frgálů probíhají v červenci a srpnu 2x týdně, vždy v úterý a sobotu, od 10 do 13 hodin. Hosté, kteří si rezervují týdenní pobyt, mají kurz dokonce již v ceně.

 

Zjistili jsme…

  1. První dochované zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826.
  2. Od roku 2013 je „valašský frgál“ produkt s chráněným zeměpisným označením EU. Jedná se o koláče vyrobené na vymezeném území Valašska, které mají v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a mají tzv. jednodruhovou náplň.
  3. Dříve se frgály plnily hlavně zelím, řepou nebo mrkví. Dnes patří k nejoblíbenějším náplním hrušková povidla, tvaroh, mák, povidla, borůvky a ořechy, ale použít můžete téměř jakékoli ovoce.

 

Více na www.lanterna.cz

Comments

comments

Vyhledat