1400 Reggae klubů

Ne, to není počet kulturních zařízení věnujících se původně jamajské hudbě v Česku, ani ne v celé Evropě a kdo ví, zda vůbec na celém světě. To se na Radiu 1 tento, mimochodem, jeho nejstarší hudební speciál už tolikrát vysílal.

Prvně zkušebně to bylo od půlnoci do první hodiny ranní 9. března 1991. Pak skoro 21 let každý pátek od 23:00 hodin, většinou do půlnoci, chvíli do půl jedné a několikrát i celou noc. Od roku 2012 se Reggae klub vysílá jedenkrát za 2 týdny, a to od 22:00 hodin do půlnoci.

O zrod Reggae klubu se tehdy postarali představitelé stejnojmenného občanského sdružení, dnes už stálice programu Rádia 1, Karel Ctibor aka DJ Kaya a Michael Pestl aka Strýček Míša. Prvních několik měsíců vysílali Reggae klub Radia 1 oba pánové společně. Později, když už nabrali jistou rozhlasovou zručnost, se začali ve vysílání střídat a od léta 1993 je Reggae klub čistě v gesci DJe Kayi, samozřejmě s výjimkou dovolených, nemocí nebo hraní na festivalech, kdy jej pak zastupovali reggae hudbě naklonění a k záskoku ochotní kolegové, kterým za to patří velký dík.

Základní myšlenkou pořadu Reggae klub Radia 1 je propagace reggae, dancehallu, ska, rocksteady, dubu, dub poetry, soca a dalších spřízněných hudebních stylů v našich končinách. Prostě něco, jako misionářská činnost, ale v protisměru.

V 90. letech se magnetofonové kazety s nahrávkami Reggae klubu dostávali  z Prahy, kde rádio vysílá na frekvenci 91,9 FM, do všech koutů naší republiky i na Slovensko. Dodnes bývá Kaya překvapen, když křižuje s jeho Swamp Safari crew Česko a Slovensko, kde všude na pamětníky této předdigitální éry narazí.

Vysílání Radia 1 je dnes díky FM vysílačům v Plzni, Českých Budějovicích a Liberci nebo sítím DAB+ a internetu bez nadsázky šířeno do celého světa. Reggae klub běžně poslouchají lidé na Jamajce, v USA, ve Velké Británii, ale třeba i v Japonsku.

Díky širokým mezinárodním kontaktům DJe Kayu zásobují hudebními novinkami všechna významná reggae vydavatelství v čele s VP Records a Trojan Records a též celá řada nezávislých producentů. Asi i proto je vysílání Reggae klubu Radia 1 i skoro po 33 letech existence přitažlivé pro posluchače dodnes. O kouzlu osobnosti autora a moderátora pořadu nemluvě.

Obvyklou programovou náplní Reggae klubu je představování aktuálních novinek ze světa houpavých rytmů. V rámci rubriky Reggae University je to také návrat k významným osobnostem a událostem české i světové reggae historie. Pozitivně-vibrační kulturní servis, který Reggae klub připravuje společně s portálem Reggae.cz, zase posluchače informuje o nadcházejících událostech od klubových parties po koncerty a festivaly jak v Česku, tak i blízkém zahraničí. Často se také ve studiu objevují hosté domácí i z ciziny. Obvykle dojde na live DJ sety nebo unplugged vystoupení kapel či sólových interpretů. Samozřejmou součástí jsou rozhovory a výjimkou nejsou ani světové, české či alespoň rozhlasové premiéry nových alb, EPs a singlů.

Jako hosté se za takřka 33 let existence Reggae klubu představilo nepočítaně větších či menších, ale vždy zajímavých hvězd. Z domácí scény jsou to například „otcové zakladatelé“ YoYo Band, Babalet, Švihadlo, Sto zvířat apod. A třeba Cocoman se v Reggae klubu poprvé objevil, tehdy coby člen kapely Vokokos, když mu bylo 14 let.

Ze slavných světových celebrit lze vyzdvihnout např. frontmana jamajské reggae superskupiny Third World, Bunny Rugse nebo zpěváka Quina z kalifornské kapely Big Mountain, která se celosvětově proslavila hitem Baby I love you way. Nezanedbatelný je i kontakt DJe Kayi s reggae rozhlasovou celebritou číslo jedna, DJem britského BBC, Davidem Rodiganem.

Neopominutelnou funkcí Reggae klubu je také spolupráce s hudebními festivaly. Z těch větších jsou to především bratislavský Uprising nebo české Mighty Sounds a Cultural Reggae Vibez.

Reggae klubu s pořadovým číslem 3000 se asi už nedočkáme, ale číslo 1500 vychází někdy na rok 2028 a to by třeba vyjít mohlo….  

Zcela jistě ale bude Reggae klub číslo 1400 vysílat Radio 1 v pátek 26. 1. 2024 od 22:00 hodin. Hostem DJe Kayi bude tentokrát nová česká reggae selectorka Dramma Queen, která si připravuje speciální hodinový set a možná se objeví, coby překvapení, další hosté.

 

Reggae klub Radia 1 online:

web: https://radio1.cz/reggae
facebook: https://www.facebook.com/reggaeklubradia1
Instagram: https://www.instagram.com/reggae_radio1/
X: https://twitter.com/ReggaeKlubRadio
Spotify: https://open.spotify.com/user/11150233414

Starší záznamy vysílání Reggae klubu Radia 1 najdete na Mixcloudu na adrese: https://www.mixcloud.com/Reggae_Klub_Radio_1/

 

Radio 1 je možné poslouchat na frekvencích 91,9 FM (Praha a okolí), 97,5 FM (Plzeň), 98,7 FM (Liberec) a 100,2 FM (České Budějovice). Samozřejmě také po internetu a digitálně v síti DAB+. Více informací najdete na https://www.radio1.cz/jak-naladit/, kde jsou ke stažení i mobilní aplikace.

Comments

comments

Vyhledat