Online alternativa Photoshopu, a zadarmo?

V jedné internetové diskusi jsem narazila na debatu o tom, jaké jsou dobé foto editory, zejména ty s nějakými funkcemi navíc. Zazněla tam zmínka o tom, že dobré je cosi jménem Photopea. Bez větších očekávání jsem šla na www.photopea.com a našla zatím nejlepší řešení svých foto potřeb. Robustní online editor, který fotky edituje na x způsobů, ovšem umí také kamarádit se soubory psd, kromě obvyklých jpg. Rychlý, nepadající, šikovný pro nejprostší procesy i větší projekty, a naprosto zadarmo. Stojí za ním mladý chytrý český matfyzák Ivan.

 

Můžete se nám trochu víc představit? Na webu matfyz.cz jste označován jako matfyzák, co o vás můžeme vědět víc?

Jmenuji se Ivan Kuckir a je mi 28 let. Před dvěma lety jsem dokončil studium VŠ (MFF UK) a od té doby se věnuji práci na editoru Photopea.

Na editoru mě zaujaly nejen funkce, ale i to, jak je rychlý a svižný. Nepadá, nekouše se. Jak to děláte?:)

Celou dobu jsem se snažil vyrábět program, který bude efektivní, aby uživatel nemusel zbytečně moc čekat. Photopea samozřejmě nebyla svižná vždy, vylepšovala se v průběhu pěti let. Velké díky patří také stovkám uživatelů, kteří mi psali o chybách a problémech a pomohli mi je vyřešit.

Jak provoz financujete, a jak přípaně vymyslíte, aby do budoucna editor něco významně finančně skvělého přinesl?

Provoz webové stránky dnes není příliš nákladný, vejde se do 1000 Kč ročně (včetně pronájmu domény .com). Já sám vydělávám díky reklamě, která je v programu umístěná.

Co na tom bylo a je nejnáročnější?

Práce na Photopea mě stále velmi baví a jelikož nemám žádné konečné terminy, kdy bych měl něco dokončit, mohu pracovat vlastním tempem. Mám-li před sebou nový úkol, a podobnou věc jsem nikdy nedělal, spíš se na to těším, že se dozvím něco nového.

Někteří uživatelé jsou puntičkáři a i po řadě oprav mi napíší, že tam stále něco nefunguje, jak má. Když si takové zprávy všimnu, tak mě to často trochu vytočí. Nakonec to však udělám, jelikož vím, že to bude prospěšné pro všechny.

Jste autorem i dalších programů / aplikací?

Během studia jsem vyráběl jednoduché hry: http://games.ivank.net . Stále je hrají stovky lidí denně, avšak já se teď věnuji pouze Photopea, jelikož to považuji za přínosnější.

Jaké máte plány dál?

Zpracovávám žádosti od uživatelů ohledně nových funkcí ve Photopea. Průběžně se objevují nové. V tomto tempu zatím pokračuji.

Je důležité, aby si program našel více uživatelů. Do budoucna bych rád přidal funkce, které v jiných programech nejsou a ušetří lidem spoustu času. Rád bych si také našel nějaké spolupracovníky.

 

Díky. Doporučuju  www.photopea.com aspoň zkusit!

Comments

comments

Vyhledat