Píšete? A co novoroční předsevzetí?

Spousta lidí má spisovatelské ambice. Román, který změní svět. Úžasný příběh vaší babičky, která během války odchovala x dětí. Básně, které pohnou srdcem aspoň jednoho člověka…

Napsat a vydat knihu nebylo přitom nikdy jednodušší. Už nemusíte čekat se zatajeným dechem, jestli vám přijmou rukopis, a případně s ním obesílat další nakladatelské domy. Není třeba hledat agenta. Knihu si prostě můžete vydat sami. A ne, nemyslíme, že si necháte v nejbližším kopírovacím centru svázat několik listů jako diplomku. Můžete mít profesionálně vypravenou, opravdovou knihu a dokonce vám někdo může pomoci sehnat peníze na vydání. Možná už od nás znáte nakladatelství Pointa, které nabízí možnost vydání vašeho díla a také se tam mohou registrovat další lidé spřízněných profesí, kteří se chtějí podílet na tvorbě nových knih – podívejte se sami. Už hotové knihy k prodeji najdete na jejich webu také. 

Předsevzetí do roku 2019

Pomoc je tedy na dosah. Nějaký nápad také máte, alespoň rámcový. A je možné, že už jste dokonce dřív něco publikovali… ale pořád z vás ještě nevylezlo ono zásadní dílo. Možná práci jen odkládáte, možná máte málo času, možná je tam nějaký jiný důvod. Co s tím? Prošli jsme za vás tucty stránek zabývajících se přesně touto problematikou, a máme pro vás tipy.

Novoroční předsevzetí nejen pro autory

1) Prostě pište. Spousta slavných autorů, ale i hudebníků a malířů zdůrazňuje, že je fajn mít talent, ale bez úsilí to nejde. Sedněte si k prázdné stránce a prostě začněte. Co se může stát horšího, než že to nebude nijak moc super?
2) Dělejte chyby. Bez chyb se nikam neposunete. Chybujte a zkoušejte to znova. Žádný umělec světového věhlasu nevytvořil vše na první dobrou.
3) Pokud máte pocit, že vám na tvorbu zbývá málo času, zkuste na sebe vyzrát. Vyblokujte si v diáři čas na psaní stejně, jako si blokujete čas na zubaře. Bude to nejspíš i příjemnější čas.
4) Stanovte si konkrétní cíl. Nemusí být velký, ale bez cíle může hrozit, že se vaše úmysly rozpliznou.
5) Nepřehánějte to se sociálními médii. Nemyslíme, že sociální média jsou zlá, ostatně náš web by možná nikdy nevzniknul, nebýt tohoto komunikačního kanálu, ale viset online místo tvorby může být brzda. Pokud chcete, zkuste některou z aplikací omezujících čas užívání sítí, případně ve svém chytrém telefonu nahlédněte do appky sčítající váš čas u obrazovky a zamyslete se, zda ho není moc.
6) Cestujte. Pokud jste hodně mladí (nebo v seniorském věku), máte vlak za pár šupů. Nebo, s trochou snahy, seženete i levné letenky. Digitální nomádství nebo prostě jen krásný výlet vám otevře mysl a přivede vás na nové myšlenky.
7) Začněte nový rok zčerstva, nanovo, od nuly. Zkuste vědomě vnímat svět jinak. Jak to krásně zformuloval slavný spisovatel G.K. Chesterton, „Účelem není mít nový rok, ale novou duši a nový nos, nové nohy, novou páteř a nové oči.“
PS: Více o tom, co se děje v Pointě, najdete na blogu https://blog.pointa.cz/

Comments

comments

Vyhledat