TEMNÉ PŘÍBĚHY Z PRAHY A BERLÍNA ROZEZNÍ GOETHE-INSTITUT

Thomas Wörtche. Foto Christine Fenzl
Thomas Wörtche. Foto Christine Fenzl

Tematický prostor KRIMI, věnovaný současné české a německému kriminálnímu žánru v literatuře a ve filmu, otevře 30. ledna debata Pavla Mandyse a Thomase Wörtcheho o „noir“ literatuře z Prahy a Berlína.

„Prestižní knižní řada Noir nabízí nezvyklé literární portréty jednotlivých měst. Čeští a němečtí autoři přijali výzvu nabídnout odpověď na otázku, kolik tváří mají berlínské a pražské zločiny, záhady a tajemství“, vysvětluje ředitelka pražského Goethe-Institutu Angelika Ridder.

Publikum, které zavítá v předposlední lednový večer do německého kulturního institutu na břehu Vltavy, se tak může těšit na debatu dvou vydavatelů. Za moderace Alice Horáčkové se představí německý publicista, literární vědec a kritik Thomas Wörtche (nar. 1954), autor detektivní řady metro (nakladatelství Union), jenž ve vydávání detektivek pokračuje nyní v nakladatelství Suhrkamp. Jeho partnerem pro debatu bude Pavel Mandys (nar. 1972), literární, komiksový a filmový kritik a publicista. Působí jako redaktor časopisu iLiteratura.cz, je spoluzakladatelem a organizátorem výročních knižních cen Magnesia Litera. Je rovněž autorem několika knižních publikací: Idiot a jeho návrat (spolu se Sašou Gedeonem, 1999), Praha město literatury (2012), 2×101 knih pro děti a mládež (editor a spoluautor, 2013), Praha Noir (editor, 2016).

 

Thomas Wörtche a Pavel Mandys uvedou jak berlínský svazek řady Noir, který přináší 13 kriminálních příběhů od 13 různých autorů ze 13 městských čtvrtí, tak českou literární reakci na něj, Prahu Noir.


Co? Thomas Wörtche: Berlin Noir & Pavel Mandys: Praha Noir

Kdy? 30. ledna 2019, 18:00

Kde? Goethe-Institut, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1

Vstup volný

Bližší informace: www.goethe.de/cesko/krimi

 

Comments

comments

Vyhledat