Tohle bude zahajovací film Severské filmové zimy. HEAVY TRIP. Hahahahaha

foto Severská filmová zima
foto Severská filmová zima

Finská metalová kapela z totálního zapadákova, kde sobi dávají dobrou noc. Jmenují se Impaled Rektum, hrají „Symphonic-Post-Apocalyptic-Reindeer-Grinding-Christ-Abusing-Extreme-War-Pagan-Fennoscandian-Metal“ a dosud nehráli jinde než ve sklepě menších jatek.

Je to sranda, říkali. Budoucí kultovní klasika, říkali. Tak jsem se na to koukla. Vy film uvidíte na zahájení letošní Severské filmové zimy a později i jinde. Měli byste?

HEAVY TRIP je jeden z těch filmů, které miluje publikum na festivalech. Ale nejen tam. Model komedií „roztomilý antihrdina zažraný do své obskurní zábavy se setkává se světem tam venku a divák mu drží palce“ funguje stále výtečně. Tedy když se to natočí dobře. Metalový svět se svými warpainty a extrémností, medicínsko-zvrácenými názvy a bizarním vizuálnem je pro takovýto subžánr bezva, a jak ukazují zahraniční ohlasy, ani pravověrní metloši se necítí tímhle filmem uraženi.

\m/\m/\m/\m/

Jsou tu občasné nelogičnosti, které člověka moožná trochu zbrzdí v nadšení (kapela hrající dvanáct let že by nevěděla o nějakých klubech, kde se dá vystupovat? OK, tak třeba je to fakt zapadákov. Platí se eurem, basák má tričko Behemoth, ale hudba se poslouchá z walkmana v 80s podobě? Mno dobře, řekněme, že je to záměrná časová neurčitost) …v pohodě. Občas je jasné, co se stane v následující minutě (nejsem velký filmožrout, ale určité modely se v komediích opakují pořád), ale paradoxně tahle „vada“ možná přispívá k tomu, že se člověk nechá vesele unášet dějem; má dojem jakési domáckosti, byť se ocitá na krajně podivných místech mezi krajně podivnými zjevy.

\m/\m/\m/\m/

Na diváky čeká řada roztomilých tragikomických momentů a využití metalového stylu k lehce (mno, nejen lehce) morbidním fórkům. Je prima bavit se nad vtipným využitím policejní kamery či kreativně pojatými scénami  všelijakých zápasů a šarvátek a průběžně se dojímat v emotivních scénách, které tu nebudu vyzrazovat, abych vám to nezkazila. A kladem je rozhodně i to, že postavy nejsou tak zcela schematické, aspoň ty hlavní ne, takže je film živý, nejde jen o sérii gagů podle šablony. Je to roztomilá komedie udělaná zručně a vtipně, s nadhledem a lehkostí. METAL!

HEAVY TRIP
Režie: Jukka Vidgren & Juuso Laatio
Scénář: Jukka Vidgren, Juuso Laatio, Aleksi Puranen, Jari Olavi Rantala
Hrají: Johannes Holopainen, Max Ovaska, Minka Kuustonen, Antti Heikkinen, Samuli Jaskio, Chike Ohanwe, Ville Tiihonen, Rune Temte
www.sfklub.cz/heavy-trip
www.facebook.com/heavytripmovie/

 

Comments

comments

Vyhledat