Profil Arilda Østina Ommundsena na Severské filmové zimě

foto z filmu Now It's Dark, zdroj SF Klub
foto z filmu Now It's Dark, zdroj SF Klub

Severský filmový klub dlouhodobě sleduje výrazné osobnosti skandinávských a pobaltských zemí. Arild Østin Ommundsen objevil řadu tváří současného norského filmu, jsou jimi Kristoffer Joner, Vegar Hoel, Pia Tjelta nebo Silje Salomonsen. Autor se zaměřuje na téma vztahů a odloučení v různých kontextech.

Přehlídku tvorby norkého režiséra a scénáristy odstartuje v 16:15 kultovní Mongoland, ve kterém se nespokojenost a zklamání snoubí s překvapením a zázraky. Ve filmu se Pia po půlročním pobytu v Anglii vrací na Vánoce domů do Stavangeru. Chce se setkat se svým přítelem Kristofferem, který tam měl odletět s ní, ale na poslední chvíli ji zklamal. Když se Pia dostane do jeho bytu, zjišťuje, že Kristoffer zmizel a nikdo neví, kde je. Zatímco Pia po Kristofferovi pátrá, setkává se s více či méně zklamanými lidmi. Najednou se ale začnou dít věci zcela jinak.

Sílu pouta mezi matkou a dítětem prověří v 18:30 drama V říši divů o těhotné Jenny, kterou si chce vzít její partner Frank. Cestu jim zkomplikuje nevydařená krádež, při které dojde k přestřelce a Jenny zastřelí dva lidi. Frank je ovšem jedním z nich. Jenny jde do vězení, kde se o něco později narodí Merete. Dcera vyrůstá v náhradní rodině, ale s matkou je pořád jaksi vnitřně propojena. Po 10 letech mají konečně možnost být spolu. Nejdříve se ale musí obě vyrovnat s minulostí.

Nejočekávanější novinkou z dílny norského tvůrce je snímek Now It´s Dark, který začíná v kině Lucerna ve 20:30. Nabídne silné vyprávění o ženě, která přistihla svého manžela v posteli s jinou a vydala se na noční pouť plnou snových setkání i velmi temných míst. Na své cestě se Lene dozvídá o tragických událostech, které vedly k rozpadu jejího manželství.

Na další ze snímků Arilda Østina Ommundsena, romantické drama Příšerný čtvrtek, se můžete těšit ještě v neděli v 15:30.

Více informací o festivalu a jednotlivých filmech najdete na stránkách Severského filmového klubu: www.sfklub.cz

 

Comments

comments

Vyhledat