R.I.P. Keith Flint (The Prodigy)

zdroj: wikimedia.org - autor: ParaDoxus
ParaDoxus [Public domain], <a href=via Wikimedia Commons">
zdroj: wikimedia.org - autor: ParaDoxus ParaDoxus [Public domain], via Wikimedia Commons

Nečekaná a smutná zpráva: 4.3.2019 byl nalezen mrtev Keith Charles Flint, zakládající člen elektronického projektu The Prodigy.

foto Jiří Janda

Byl nalezen ve svém domě v Dunmow, bylo mu 49 let. Podle zprávy na oficiálním instagramu kapely se jednalo o sebevraždu. Pár věcí o tomhle v reálu vlídném a přátelském chlápkovi se slavným dvojitým čírem, na kterého budeme vzpomínat:

The Prodigy

Keith byl zakládajícím členem kapely The Prodigy, která vznikla v roce 1990, původně působil hlavně jako divoký tanečník. Proslavil ho až hit Firestarter (1996), kde zpíval. Jeho výrazný zjev fungoval jako magnet na mladé fanoušky a spousta lidí dnes na internetu vzpomíná, jak se díky jedinečnosti tohohle chlápka dostala k zajímavé muzice.

the Prodigy `2006

S kapelou mnohokrát hrál i v ČR, naposled loni na festivalu Rock For People. Prodigy mimochoeem před několika lety vysamplovali sedmdesátkový hit Mám rád lidi od Jiřího Schelingera a Františka Ringo Čecha, srovnání najdete na oblíbeném webu Whosampledwho.

Měl také vedlejší projekt Flint, který ale skončil po několika singlech, a Clever Brains Fryin‘, který byl také krátkodovou záležitostí.

The Prodigy vydali sedm alb a nespočet singlů, nejlepším albem je asi Music for the Jilted Generation z devadesátých let; jejich další osud není zatím znám.

Hospoda

V roce 2014 Keith koupil a zrestauroval hospodu The Leather Bottle v anglické vesnici Pleshey. Časopis NME udělal o rok později srandačlánek, kde Keithe přiměl reagovat na recenze podniku na Tripadvisoru. Z odstupem času je nejvíc působivý samotbý závěr článku: Keith říká, že chce, aby jeho pivnice byla součástí vesnického života a měla duši.

the Prodigy `2006

Osobně

Při své práci jsem se s Keithem setkala několikrát  rámci rozhovorů s kapelou, a z těchto letmých setkání můžu potvrdit to, co říkají jeho kolegové a známí: Byl to milý gentleman. Malý detail: K mému obrovskému překvapení si po letech pamatoval, jak se jmenuju, a to musel takových rozhovorů dělat stovky – šlo o takové ty nepříliš hluboké, spíše „užitkové“ malé rozhovory před koncerty v rýmci nabitých turné.

Motorky

Kromě muziky a hospodského života Keithe bavily motorky. Málo se ví, že na nich i závodil a dokonce několikrát vyhrál.

Comments

comments

Vyhledat