Barefoot obuv. Pro a proti

Barefoot. Tento výraz se objevuje nejenom na internetu, v tisku, ale i v televizních reportážích. Široké ploché boty můžete vidět u stále více lidí. Co člověka přiměje k tomu, aby odložil své běžné boty a pořídil tyto „placky“?

Anglické slovo barefoot znamená bosý. Pro barefoot obuv se u nás někdy používá výraz bosé boty. Posláním bosého obouvání je co nejvíce napodobit příjemnou chůzi naboso a přitom zachovat ochranu chodidel před poraněním.

 

Bez podpatku

Hlavní rozdíl je v konstrukci. Běžná obuv má zpevněnou patu i špičku. Ve stélce najdete i podporu klenby. Podrážka je silnější a ikdyž se zaměříme na pánskou botu, tak aspoň malý podpatek tam vždy najdete.

Bosá obuv nemá vyztužující prvky. Jedinou výjimkou může být lehké zpevnění paty opatkem. V takovém případě je opatek pružný, lehký a leckdy jej můžete i vypárat.

Celkově je tato obuv měkká, velice lehká a v místě prstů dostatečně široká. Podrážku má co nejtenčí bez podpatku.

Dalo by se říct, že ideální barefoot botu můžete zmačkat do dlaně.

Bohužel bosé boty rychle podlehnou opotřebení. Tenké podrážky rychle prochodíte a kvůli nevyztuženému materiálu se používáním bortí tvar boty.

 

Chodit jinak

Pro nošení tohoto typu obuvi je potřeba změnit způsob chůze a běhu. Nemůžete došlápnout nejprve na patu, ale na špičku. Se změnou chůze vám může poradit fyzioterapeut nakloněn bosému obutí.

Jiří Kadeřábek (učitel tělesné výchovy a sportu, certifikovaný trenér) se problematice chůze v BF obuvi věnuje již šest let. Své poznatky sdílí na svých stránkách. Za přečtení stojí články, kde popisuje techniku chůze v barefootech a zvažuje, jestli je tato obuv vhodná do města:

http://www.revolutionmovement.info/novinky/2017/3/10/jak-chodit-v-barefoot-botch

http://www.revolutionmovement.info/novinky/2017/3/26/jsou-barefoot-boty-vhodn-do-msta

Samozřejmě bosé chození není pro každého. Poraďte se s lékařem. Zjistěte si co nejvíce informací ze všech stran a až potom se rozhodněte.

Jen na chvíli

Podle odborných vyjádření je barefoot bota vhodná jen po omezenou část dne a hodí se jen pro chůzi na měkkých přírodních površích. Určitě ne na tvrdých plochách městských chodníků. Odborníci říkají, že barefoot se může hodit na velmi krátkodobou chůzi v trávě, v mechu atd. Podrobnější zvůdodnění názoru českých odborníků si můžete přečíst v článcích:

https://www.detskaobuv.cz/aktuality/barefoot-ano-ne-zdravotni-problemy-bose-obouvani/ – Česká obuvnická a kožedělná asociace zde přeložila jedny barefoot boty a předním odborníkům na ortopedii v České republice, kteří se k problematice velmi poučně vyjadřují.

http://www.coka.cz/zdrave-obouvani/2-uncategorised/478-barefoot-obuv-vyjadreni-k-problematice-tzv-bose-obuvi  – „Před nesprávným používáním a na nesprávných površích tzv. „bosé obuvi“ varuje jak Česká podiatrická společnost, tak také Česká obuvnická a kožedělná asociace,“ uvádí podrobný materiál zmiňující také, že neexistuje žádná studie, která by doporučovala tyhle boty pro děti, a upozorňující znovu na nutnost jiného stylu chůze v takových botách.

Kam na ně

Pokud chcete barefoot vyzkoušet, určitě vás bude zajímat, kde je můžete koupit. Můžete vybírat v kamenných prodejnách, ale i v internetových obchodech.

 

Výběr eshopů s kamennou prodejnou:

– ahinsashoes.cz – Londýnská 81, Praha 2

– www.vivobarefoot.cz – Panská 7, Praha 1

– www.bosoneboso.cz – Sluneční náměstí 2583/12, Praha 13

– www.barefootbrno.cz – AZ Tower, Pražákova 1008/69, Brno

– www.barefootmanie.cz – Ing. Fr. Janečka 551, Týnec nad Sázavou

– www.barego.cz – Ivana Olbrachta 40, Brandýs nad Labem

– www.storky.cz – Pekařská 42, Brno

 

Značky BF obuvi

Ahinsa Shoes (ČR)

Feelmax (Finsko)

Leguano (Německo)

Sole Runner (Německo)

Vivobarefoot (Anglie)

Noste Freet (Anglie)

Pathik Shoes (ČR)

Bosky (České BF sandály)

 

Další možností je nechat si je vyrobit na míru u šikovného ševce. David Šuška je švec, který ručně vyrábí různé druhy barefoot obuvi. Můžete si u něj objednat polobotky, pohorky, volnočasovou obuv i sandály – www.facebook.com/davidsuskacz/.

 

Vyrobit je sami?

Pod vedením ševců si barefooty můžete vyrobit i sami. Svůj pár zvládnete vyrobit během dvou dnů. Kurzy jsou velice intenzivní amůžete experimentovat nejen s barvou, ale i s tvarem obuvi a způsobem zapínání.

 

Nejbližší kurzy můžete absolvovat na těchto místech:

9.-10.3.2019 – Tereza Pivoňková (775 954 406) -Výroba BF mokasín nebo balerín – klubovna TOM S.T.A.N.,  V Domově 22, Praha 3, cena kurzu: mokasíny 2300,- a baleríny 1900,-

 

27.-28.4.2019 – Dana Tesařová (605 123 611) – Výroba BF balerín – Qítko, Dolní náměstí 10, Olomouc, cena: 1900,-

 

25.-26.5.2019, 8.-9.6.2019 Praha Háje – Veronika Mocová (www.veronika-mocova.cz) – Výroba BF bot, cena: 1300 – 2300,- podle typu obuvi

 

Více kurzů na výrobu barefoot obuvi naleznete na www.facebook.com/kurzsitibarefootbot/

 

Vy, co máte rádi něco navíc, něco zvláštního byste si rozhodně měli počkat na další termíny obuvnických kurzů Bena Hrubeše (Nad Šárkou 114, Praha, FB: www.facebook.com/usijsiboty/). Na těchto kurzech se můžete naučit vyrobit si boty podle svého přání nejen barefoot. Jeho kurzisté už vyrobili i Barefoot kozačky.

 

Jestliže ještě váháte s koupí bosé obuvi, zkuste nejprve chodit naboso. Občanské sdružení Bosá turistika, z.s. má na svých stánkách www.bosaturistika.cz seznam stezek určené pro bosou chůzi a spoustu dalších bosých aktivit.

 

Autor: Pavla Konečná

 

 

Comments

comments

Vyhledat