BERLÍN! HUDBA! DRAMA! SMRT! Na Štvanici.

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Umělecký soubor Tygr v tísni působící ve VILE Štvanice připravuje hudebně – scénickou adaptaci expresionistického románu Alfreda Döblina Berlín Alexandrovo náměstí, který se řadí mezi vrcholy německé meziválečné moderny. Inscenaci Berlín Alexanderplatz v režii a dramaturgii Ivo Kristiána Kubáka a Marie Novákové divadlo uvede 17. 3., 18. 3., 11. 4. vždy od 20:00 ve VILE Štvanice (Ostrov Štvanice 858, Praha7).

Červenou nití románu je příběh France Biberkopfa, pasáka, zloděje a trestance, který se rozhodl stát se slušným člověkem, ale není mu přáno, zaplete se do zločinu, je vážně zraněn, vlastní vinou přijde o blízkou bytost, zešílí a přesto stále houževnatě uniká smrti. Tato nit se ale ztrácí a znovu objevuje v tepajícím obrazu velkoměsta, velkolepé montáži, která zachycuje každý zvuk, každý náhodný příběh, každý odposlechnutý dialog, každý novinový článek, reklamní heslo, lékařský posudek, každou píseň a každé zákoutí města Berlín.

„Hrdinové naší inscenace nejsou šlechtici, vzdělanci, rozervanci ani umělci. A přesto mají tihle bezvýznamní lidé rozměr antických hrdinů“, říká dramaturgyně Marie Nováková.

V hudebně – scénické skladbě Berlín Alexanderplatz provází France (Michal Lurie) Berlínem dvacátých let čtyřčlenný chór (Eva Josefíková, Dana Marková, Petr Šmíd a Filip Kaňkovský) a dva hudebníci (Jan Hovorka – klávesové nástroje a Marek Urbánek – perkuse). Společně s nimi  bloudí divák labyrintem slov a zvuků po Alexandrově náměstí, kde ještě nestojí ikonická televizní věž,  kde se bourá staré a staví nové, kde se prodávají noviny a holky. Hospodami, kde se schází galerka, a kde se střetávají a explodují komunistické, anarchistické a fašistické ideologie. Jatky, kde teče krev, bučí, mečí a kvičí umírající dobytek, kde vládne smrt. Byty, kde se souloží, znásilňuje a bije, aniž by tomu kdokoli věnoval pozornost. Otěže příběhu drží v rukou Smrt (Kryštof Krhovják), která vidí do každého zákoutí města i duše, která se periodicky připomíná, vede diváka příběhem, zavádí jej do slepých uliček a zase vrací k příběhu France Biberkopfa, na němž má svůj osobní zájem.

Režie a dramaturgie: Ivo Kristián Kubák a Marie Nováková
Hudba: Jan Hovorka
Scénografie: Ivana Kanhäuserová
Účinkují: Michal Lurie, Kryštof Krhovják, Filip Kaňkovský, Eva Josefíková, Petr Šmíd, Dana Marková,

Jan Hovorka, Marek Urbánek
Sounddesign: Studio Mr. Wombat (Ladislav Štěrba)
Lightdesign: Jan Tichý

 

Comments

comments

Vyhledat