Nezapomínejte na Bruxx
Jak na každém rohu pražských ulic vyskakují nové restaurace, bistra a kavárny, mohlo by se zapomenout na stálici naší gastro scény, belgickou restauraci Bruxx. A to by byla škoda!
Bruxx je příjemná restaurace na Náměstí Míru, která je jako jedna z mála zaměřená na belgickou gastronomii. Kromě jiného to znamená ohromující výběr belgických piv, která vám doporučí pivní sommeliér, a výborné dezerty, kterými Belgie proslula.
Co jsme si dali
Výběr jídel v Bruxxu je přesně akorát. Na menu jsou jak lokální speciality (lutyšské koule z mletého masa), tak jídla mezinárodně známá. Opravdu vynikající byl entrecote. Steak z výběrového nízkého roštěnce doplňuje „bramborové pole s houbami“, což je pyré plus pečené brambůrky a houby, ale my jsme si dali stejně jejich vyhlášené hranolky a po zaváhání i omáčku z černého kampotského pepře, která se k jídlu nabízí. Kampotský pepř se pěstuje na jihu kambodže a podle některých je to vůbec nejlepší pepř na světě. Každopádně zajímavá silná omáčka nezvyklé chuti, kterou z něj umějí v Bruxxu připravit, patří ke skvělým momentům, pro které se budeme vracet.
O nic nezaostávalo další skvělé jídlo, slávky Bruxx. Vaří je su s česnekem, karotkou, slaninou, šalotkou, rajčaty, pivem Hoegaarden White, crème fraîche, s hořčicí z Gentu, černým pepřem a petrželovou natí a vzniklé jídlo je jemné a přitom výrazné a plné chuti. Trefa!
Samostatný odstavec si zaslouží obsluhující personál. V době, kdy ve spoustě podniků na place vlají lidé snad milí, ale neznalí problematiky, je skvělé, když vám profík věci kolem jídla a pití vysvětlí, případně poradí, protože věci zkrátka rozumí. Personál Bruxxu je mimořádně ochotný, profesionální a důvěryhodný, a člověk si až tváří v tvář těm lidem uvědomí, oč je pak zážitek z večera lepší.
Piva, která nám k jídlům doporučili, byla zajímavým zpestřením, a vše dotáhly dezerty (belgické pralinky, skvělý brusinkový domácí sorbet). Za chvíli jsme tam zas.