Vydejte se na mezinárodní filmový festival do Těšína, nabízí výběr středoevropského filmu

 

 

21. ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) letos představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní Evropy. Návštěvníkům nabízí především jedinečnou příležitost vidět nové filmy výrazné generace polských tvůrců.

 

Unikátní přeshraniční filmová přehlídka Kino Na Hranici nabízí zejména přehled nejvýraznějších počinů z Polska, Česka a Slovenska za minulý rok, který doplňují vybrané snímky z maďarské, ukrajinské a ruské kinematografie. Atmosféru festivalu, který umožňuje mezikulturní setkání i nad rámec filmových projekcí, ocenila za uplynulá dvě desetiletí řada filmařů. Mezi nimi na neopakovatelný ráz festivalu vzpomíná například režisér a herec Miroslav Krobot: “Festival na hranici je svou atmosférou i společenským akcentem výrazný a možná dokonce jedinečný. Dává prostor Čechům, aby obdivovali polská filmová dramata a Polákům, aby se, jak doufám, bavili na českých filmových komediích. To vše s cílem jeden druhého pochopit a obohatit, což není málo.“. Seznam letošních hostů, se kterými bude možné se na festivalu potkat, najdete zde: https://kinonagranicy.pl/cz/hoste.

 

Jelikož český i polský film mají za sebou úspěšnou sezónu, bude letos v programu co objevovat a porovnávat. Polským tvůrcům se opět podařilo prosadit na nejprestižnějších festivalech, a přehlídka tak českému divákovi nabízí exkluzivní možnost seznámit se s posledními úspěchy kinematografie nabité tvůrčí energií.

 

Nový polský film: odvážné snímky, které sklízí úspěchy

 

Sekce „Nový polský film“ nabídne například kontroverzní film Klér odvážného tvůrce Wojciecha Smarzowského (Svatba, Volyň). Snímek se zabývá pedofilií i dalšími utajovanými praktikami katolické církve a stal nejnavštěvovanějším polským filmem minulého roku. Kromě Studené války, držitele ceny Evropského filmu roku, ocenění z Cannes i Oscarových nominací, sekce uvede i další výrazný festivalový úspěch loňského roku – komplexní obraz současného světa Sladký konec dne (režie Jaciek Borcuch), za nějž byla legendární herečka Krystyna Janda oceněna na prestižním festivalu Sundance.


Vizitku současného polského filmu doplní jak zástupci mezinárodně oceňované nastupující generace tvůrců. Například režisérka Jagoda Szelc, která si přivezla ocenění z loňského Berlinale, s netradičním psychologickým thrillerem Monument, i klasici polského filmu jako je Jan Jakub Kolski, zástupce magického realismu, či Krzystof Zanussi s novinkou Éter. Sekce maďarského filmu představí zaoceánský debut tvůrce György Pálfiho (Taxidermia), jenž v Kanadě natočil adaptaci sci-fi románu Stanislawa Lema Pánův hlas. Na festivalu budou promítnuty také všechny české filmy, které byly v minulém týdnu oceněny Českým lvem.

 

Znovunabytá svoboda: bilance zisků a ztrát

 

V retrospektivních sekcích dramaturgové Kina na Hranici připomenou mimo jiné letošní výročí znovunabyté svobody v roce 1989. Filmy, které jsme vybrali, si kladou za cíl připomenout divákům, jak důležitý je v každé době a každém politickém režimu boj za základní občanská práva. Chtěli bychom zdůraznit, že nikdy nesmíme zapomínat na pojmy, jako je svoboda, rovnost či bratrství, a na jejich pravý význam,“ uvedla Jolanta Dygośová, ředitelka festivalu. Sekce “Svoboda. 1989” nabídne snímky, jež vznikly bezprostředně v době společenského přerodu či vyjadřují obecněji téma cesty ke svobodě. Na filmový výběr navazují diskuze, kterých se zúčastní někdejší premiéři ČR, SR a Polska, divadelní režisér Petr Oslzlý či legenda polského filmu Krzysztof Zanussi.

Besedy, výstavy i koncerty

 

V rámci doprovodného programu festivalu bude možné zajít kromě besed s tvůrci, také na doprovodnou výstavu k retrospektivě Jana Švankmajera, přehlídku polského autorského plakátu nebo na řadu koncertů. Do Těšína přijede kapela Vložte kočku, která v loňském roce vytvořila soundtrack k filmu Domestik a jejíž živá vystoupení bývají nezapomenutelným hudebním i divadelním zážitkem. Za polskou hudební scénu v zámeckém pivovaru vystoupí Król – jeden z nejuznávanějších polských hudebníků a textařů mladé generace. Festival je proslulý také svými večírky, které následují po každém z hudebních vystoupení.

 

Předprodej akreditací: výhodně na týden i prodloužený víkend

 

Festival nabízí možnost zakoupit akreditace v předprodeji za zvýhodněné ceny. Sedmidenní festivalový pass se startovacím balíčkem (katalog, tričko, taška) je možné zakoupit do konce března za 1000 Kč. Od 1. dubna pak budou k dispozici i třídenní akreditace za cenu 860 Kč.

 

  1. Ročník festivalu Kino Na Hranici / Kino na Granici

Těšín, CZ / PL, 27.4. – 3.5.2019

 

Více o festivalu: https://kinonagranicy.pl/cz/strana/o-przegladzie-cz

 

 

 

Comments

comments

Vyhledat