Recenze: Pařížská výchova je pozoruhodný snímek o naivitě studentských filmařů

foto HBO
foto HBO

„Nezajímá mě video, ale film,“ odtažitě prohlásí Etienne, student filmové tvorby a hlavní protagonista hraného snímku Pařížská výchova, v nevinné konverzaci s přiopilou dívkou na večírku. Jedná se o ukázkové moudro, které podle mě charakterizuje velkou část začínajících filmařů i dalších kreativců. Tedy těch, co si neuvědomují, že prioritou dospělého světa jsou peníze.

 

Přes dvě hodiny dlouhý francouzský film z roku 2018, který napsal a zrežíroval čtyřiapadesátiletý Jean-Paul Civeyrac, vypráví příběh ambiciózního mladíka, jenž přišel z historického města Lyon do francouzské metropole studovat filmovou tvorbu na prestižní univerzitu. Hloubavý Etienne se touží stát uznávaným režisérem umělecky hodnotných snímků a je tomu schopen obětovat téměř cokoliv, lásku a peníze nevyjímaje. Ze všeho nejdříve se ale musí popasovat s ruchem velkoměsta. Nastěhuje se do omšelého bytu, v němž se střídá jeden spolubydlící za druhým, a vrhá se do víru bohémského života a nekonečných intelektuálních debat o filmu se svými spolužáky a dalšími nadšenci.

 

Černobílé drama Pařížská výchova nahlíží na mládí skrze hlavního protagonistu komplexně. Velmi dobře zosobňuje svobodu, kdy postpubertální člověk přichází na vysokou školu a dostává se tak z dohledu rodičů. Zároveň však i procítěně vykresluje tíhu přechodu mezi mládím a dospělostí, kdy o sobě člověk neustále pochybuje a hledá, co chce vlastně světu říct. Je až obdivuhodné, že něco tak sentimentálního dokázal vytvořit autor ve zralém středním věku. To vše je navíc v příběhu důmyslně podtrženo odkazy na filozofii, hudbu a kinematografii. Nejenže postavy citují Blaise Pascala, ale mnohdy ty jejich citace mají v daných scénách i smysl.

 

I když se film odehrává v prostředí kouzelné Paříže – a že nevsází na ohrané lokality – rozhodně není dokonalý. Mnohdy se snaží až příliš mudrovat, místy působí zdlouhavě a vedlejší charaktery by bezesporu zasloužily rozpracovat více do hloubky. Pařížská výchova nepřijde k chuti každému, ovšem hodnotu má. Povedeně referuje o duševním stavu a nejistotě  studentů vysokých uměleckých škol. Film lze v současnosti zhlédnout kupříkladu v on-line videopůjčovně HBO GO.

7 z 10.

 

Recenzent je student audiovizuální tvorby.

 

Comments

comments

Vyhledat