Filmový portrét kameramana Jaroslava Kučery přichází do kin

Dokument Jaroslav Kučera Zblízka sleduje cestu českého kameramana, který se podílel na nejvýraznějších dílech československé kinematografie. Kučerova estetika filmového obrazu byla natolik nepřehlédnutelná, že poutala pozornost i zahraniční filmové kritiky. Filmy, na kterých spolupracoval především s Věrou Chytilovou, ale i řadou dalších předních československých režisérů a režisérek, se zapsaly mezi klenoty československé nové vlny i pozdější éry. Citlivý portrét jednoho z nejvýznamnějších českých kameramanů vstoupil do českých kin 4. dubna premiérou v pražském kině Ponrepo.

Na úspěchu filmů jako Až přijde kocour, Démanty noci, Sedmikrásky, Všichni dobří rodáci, Adéla ještě nevečeřela či Noc na Karlštejně měl kameraman Jaroslav Kučera klíčový podíl. Tvůrci dokumentu Tomáš Michálek a Jakub Felcman vyzvali jeho spolupracovníky, rodinné příslušníky a znalce jeho rozsáhlého díla, aby se pokusili vystihnout jedinečnost Kučerova přínosu české i světové kinematografii. V průběhu hodinového snímku nechali nahlédnout také do jeho méněznámé, experimentální tvorby.

„Dokumentární portrét umožní divákovi vstoupit do dialogu s tvorbou Jaroslava Kučery,” říká Jakub Felcman, režisér filmu. “Celý projekt odstartoval před více jak pěti lety. Zatím se nám podařilo podílet se na vydání knihy Mezi-obrazy Kateřiny Svatoňové a být u velké výstavy v Domě umění města Brno. Filmy Věry Chytilové a vlastně tím i Jaroslava Kučery zásadně utvářely moje vnímání o filmu. Měl jsem to štěstí zažít Věru Chytilovou, troufnu si říci – zblízka – a vždycky jí a její rodině za to budu vděčný,“ doplnil Tomáš Michálek, druhý z režisérů filmu.

Portrét umělce Jaroslava Kučery uvádí do kin Národní filmový archiv. “Kameramani bývali v klasické kinematografii většinou neviditelní – měli rozhodující vliv na vizuální koncepci filmu, ale často je zastínila jména režisérů. Kučerova pozice byla výjimečná a jeho filmový portrét o tom vypovídá. Tento dokument budeme nabízet společně s těmi filmy, pod nimiž je Kučera podepsán jako kameraman – věřím, že diváci toto spojení ocení”, říká generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Jaroslav Kučera (1929–1991)
V 50. a 60. letech spoluvytvořil Jaroslav Kučera nejvýznamnější díla československé kinematografie.
V té době byl klíčovým spolupracovníkem a manželem režisérky Věry Chytilové. V kameramanské práci ve Filmových studiích Barrandov pokračoval Kučera i po roce 68´, vytvořil řadu uměleckých i komerčně úspěšných filmů, mj. Morgiana, Adéla ještě nevečeřela či Noc na Karlštejně, ale i Démanty noci, které v loňském roce Národní filmový archiv digitální zrestauroval a uvedl na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. V roce 1984 studio opustil. Věnoval se pedagogické činnosti, kameramanské práci na zahraničních zakázkách i mimo kinematografii. Kompletní filmografii najdete na www.filmovyprehled.cz.

Comments

comments

Vyhledat