Raclette dělané přímo před vámi: Sýrová specialita, která vás nadchne

True Raclette, foto Petr Hoffelner
True Raclette, foto Petr Hoffelner

Kdo má rád trochu opečený sýr, určitě už narazil na fenomén raclette. Sýrový pokrm, jehož kouzlem je kůrčička opečeného sýra, je populární hlavně ve Francii a Švýcarsku, ale dostal se i k nám. Nově se rozjíždí projekt True Raclette, který nabízí mobilní raclettování na speciálních strojích – třeba na vašem mejdanu. Lákavé!

Proč zrovna raclette?

Ondřej Bláha: Raclette je moje oblíbené jídlo. Kdo by neměl rád vůni rozpečeného sýru s krustičkou. Jsme národ smažáků… to jsem se rozhodl změnit, nabídnout kvalitní sýr a ne hmotu, která jen vzdáleně připomíná sýr, a také pro tu atmosféru a zážitek.

Lidé rádi zkoušejí něco nového, je to díra na trhu, originální savojský historický pokrm. První zmínky o Raclette jsou v právě v Savojích okolo roku 700!

Ondřej Bláha / True Raclette, foto Petr Hoffelner

Jaký sýr se na raclette hodí, čím se vyznačuje?

Používáme výhradně Savojské značky Morbier s popelem z kantonu Montagnon, dále Livradoux, pravý Raclette, pak Appenzeller ze Švýcarska a jiné bio kravské sýry z malých farem ve Francii a Švýcarsku.

Doporučujeme a též nabízíme ovocné pálenky Williams, především hruškovice, a Calvados a bílé víno, které se k tomu hodí. Pinot Grigio nebo Savojské.

Zkoušíte i nějaké netypické variace?

Ano, stíráme dva až čtyři druhy sýrů a hodnotíme, který sýr je nejvíc úspešný a zda ho klient pozná bez nápovědy…

True Raclette, foto Petr Hoffelner

Co se k tomuhle jídlu hodí dál, pečivo, zelenina?

Obvyklou tradiční přílohou je brambora, francouzské okurky cornichons a stříbrná cibulka, ideálně též s rozpečenou bagetou s bylinkovým máslem či česnekovým, jarní salát.

Jako dezert se báječně hodí citrónový a hruškový sorbet s malým panákem Calvadosu nebo skořicový mousse se švestkami nakládanými v armagnaku. Skvělé.

Kolik stojí vaše služby – kolik by třeba člověk zaplatil, kdyby si vás objednal na pražskou zahradní party pro 15 lidí?

Záleží na výběru sýrů, ale pro 15 osob počítejte s min. 3 kg sýru za 2000 Kč včetně zeleninové přílohy a pečiva, dále 1000 Kč za pronájem strojů a 3000 Kč za servis celé akce na cca 5 hodin. V ceně je komplexní catering, tedy vybavení, nádobí, příbory, sklo, ubrusy, nabídka sýrů, vína a ovocných pálenek.

Mám velké osobní zkušenosti se obsluhou na nejvyšší úrovni pro diplomaty, dle diplomatického protokolu působím od roku 1994 na rezidencích a ambasádách v Praze.

Jak vypadá vaše mobilní raclettovací zařízení, co taková věc vyžaduje?

Používáme raclette stroje na 1, 2 a 3 půlkola sýru, též máme ve výbavě historický rakletovač na dřevěné uhlí! A kleště na opékání sýru v otevřeném ohni postaru. Jsou zpravidla na elektřinu: topná spirála na 230 V, spirála samotná má 1000 W. Spirála se dá nahradit zásobníkem na dřevěné uhlí. Nebo se také dělají rakletovače na plyn.

Známé jsou domácí “grily,” kam se vkládá už plátek sýra, ale váš stroj vychází z toho, jak se raclettovalo dřív, že?

Ano, původně si farmář a pasáci dobytka opékáli brambor v ohni a sýr přiložili na rozpálené kameny u ohně… tak se sýr naškvařil a uvolnil svou fantastickou vůni.

 

PS Více aktualit přidáme brzy, článek budeme aktualizovat! Držime palce!

Ondřej Bláha, True Raclette, foto Petr Hoffelner

Fb True Raclette

TRUERACLETTE@GMAIL.COM

 

Comments

comments

Vyhledat