Kolben Open 6, objevujte otevřené ateliéry na Pragovce

Začátkem dubna se veřejnosti otevře zhruba padesátka uměleckých ateliérů v industriálních prostorech vysočanské Pragovky. Šestý ročník této události doprovodí celodenní program, jehož součástí bude i zahájení výstavy padesátky umělců a jednoho hosta, nazvané Flying Inn. K vidění budou i díla několika předních českých tvůrců – Anny Hulačové, Dominika Langa či Martina Káni, Pasty Onera, Karímy Al-Mukhtarové. Expozice oživí zhruba 2000 m2 silného industriálního prostoru bývalých skladišť a výrobních hal a potrvá do 6. června.

Podstatnou novinkou spojenou s Kolben Open je, že letos bude jakýmsi neformálním „předvojem“ Týdne umění, čehož si organizátoři prvně jmenované události velmi váží. Obě události totiž sledují podobné cíle, shodli se jejich organizátoři. Kolben Open si nicméně zachová své tradiční načasování na první týden v dubnu. V Týdnu umění, který se bude konat v kulturních a uměleckých institucích po celé Praze 22. – 28.4., návštěvníkům Pragovka nabídne komentované prohlídky výstavy s umělci, kurátorskou prohlídku, Art-bazar a také veřejnou debatu, která se bude zabývat možnými způsoby budování kulturních center v industriálním prostředí. K diskuzi budou na tuto akci přizváni lidé s praxí v této činnosti, navazovat bude i teoreticko-kritická reflexe.

Událost Kolben Open vznikla v roce 2014 zdola jako spontánní počin pro několik přátel. Pestrá umělecká komunita působící v prostorách Pragovky je v současném českém kulturním kontextu největším tvůrčím ostrůvkem v sousedství sílících tendencí developmentu.

Pragovka Art District, Kolbenova 923/34 190 00 Praha 9
Metro B/Kolbenova, Tram. č. 16/Poštovská, Otevřeno: út-čt: 16:00-20:00, pá-so: 14:00-18:0

Comments

comments

Vyhledat