Co je SIA?

foto SIa
foto SIa

SIA 

Gastronomická skupina Together, za níž stojí tým Davida Petříka a Viktora Kaplana, otevřela v prosinci 2017 ve Šporkovském paláci v centru Prahy asijskou restauraci Sia. Jedinečný prostor, jehož podobu má na svědomí architekt Václav Červenka, nabízí až 220 míst k sezení.

Asijské menu restaurace Sia vychází z tradičních receptů, postupů a technologií, které jsou obohacené o zkušenosti a invenci mezinárodního týmu šéfkuchaře Jiřího Štifta. Pod jeho vedením v něm spolupracují kuchaři z Indonésie, Nepálu, Indie, Vietnamu, Thajska, Malajsie, z Moravy i Číny. 

Interiér restaurace odkazuje na pro Evropany exotickou poetiku asijských tržišť. I v Sia se příprava jídel odehrává v otevřené kuchyni, a to ve třech patrech a přímo před hosty. Ti mohou mohu sledovat výrobu domácích nudlí a čínských knedlíčků dim sum, porcování pekingské kachny nebo přípravu masa a ryb na japonském grilu robata. 

Po vzoru asijského způsobu stolování se jednotlivé pokrmy servírují doprostřed stolu, a to podle toho, jak jsou v kuchyni dokončovány. Během oběda nebo večeře tak hosté ochutnají více jídel a návštěva není jen chuťovým, ale také vizuální zážitkem sdíleným s přáteli a rodinou kolem stolu. 

foto Sia

 

 

Pekingská kachna – složitá příprava jednoho z nejslavnějších čínských receptů, pekingské kachny, trvá dva dny. Kachna se nejprve ochutí marinádou z hoisin omáčky a koření, poté se její kůže polévá horkou vodou a potírá směsí sirupu, medu a octa. Druhý den se pak dokonale ochucená kachna peče ve speciální peci dokřupava. 

Dim sum  – z pšeničné, rýžové nebo škrobové mouky se ručně vyrábí knedlíčky dim sum. Plní se masem, mořskými plody, bylinkami a zeleninou a poté vaří v páře v bambusových košících nebo dokřupava smaží v oleji. 

Robata gri – po vzoru rybářů z ostrova Hokkaido pečou na robata grilu ryby, mořské plody, vyzrálé maso a zeleninu, a to vždy za teploty, která nejlépe rozvine jejich chuť. Pokrmy podávají s originálními marinádami a nejen japonskými omáčkami. 

 

 

Comments

comments

Vyhledat