MAIGRET NA DOVOLENÉ: Další případ vyšetřovatelského bručouna od Georgese Simenona vyšel jako audiokniha

foto: OneHotBook
foto: OneHotBook

Georges Simenon: Maigret na dovolené
čte: Jan Vlasák
vydává: OneHotBook
celkový čas: 5 hodin 4 minuty
UKÁZKU z audioknihy si můžete poslechnout ZDE
rozhovor s Janem Vlasákem

Další případ oblíbeného vyšetřovatelského bručouna od francouzsky píšícího belgického spisovatele Georgese Simenona vychází aktuálně jako audiokniha MAIGRET NA DOVOLENÉ v podání Jana Vlasáka, který je „hlasem“ celé maigretovské řady. „Je to naše šestá maigretovka s Janem Vlasákem, který je ve své roli stále oblíbenější. Na podzim proto připravujeme další dvojici audioknih s názvy Maigret se bráníMaigretova trpělivost, tentokrát propojenou postavou hlavního ,padoucha‘ Manuela Palmariho,“ uvedl ředitel vydavatelství OneHotBook Martin Pilař.

Od pobytu v malém francouzském letovisku Les Sables d’Olonne si komisař Maigret slibuje především odpočinek. Pak je ale konfrontován se snad nejtragičtějším případem své kariéry, který začne podivným vzkazem: Pro smilování boží, požádejte o návštěvu u pacientky na čísle 15. Najde ho v kapse po návratu z nemocnice, kde museli kvůli zánětu slepého střeva nečekaně hospitalizovat paní Maigretovou. Než ovšem stihne přání vyhovět, dívka z pokoje číslo patnáct zemře.

„Komisař se během volna z více důvodů necítí dobře, doslova ho to štve. Jednou z příčin je onemocnění jeho ženy, kterou navštěvuje v nemocnici, kde slouží jeptišky, což je pro něj trochu otrava. Do toho navíc přijde podezření na vraždu… Tragika celého příběhu spočívá v tom, že ač Maigret tuší, že by se mohlo stát něco zlého, nedokáže tomu zabránit, ačkoliv si myslí, že ví, kdo ty nekalé úmysly má. A to vnímá jako své velké selhání,“ líčí zápletku vypravěč audioknihy Jan Vlasák. A dodává: „Tenhle případ je skutečně dobře napsaný. Jednotlivé fráze, dialogy a situace jsou tak přesně a jemně vybrané, tak citlivě popsané, že to člověka vtáhne. A jako všechny maigretovky je i tato kombinací napínavé krimi s lidskými osudy a s uměním určitého vhledu do nitra postav.“ Zajímavostí tohoto dílu však je, že se v něm objeví také paní Maigretová. „Je popsaná jako taková ta ženuška, co slouží svému muži, takže její charakter je autorem pojatý coby takový Maigretův ,doplněk‘. Ze současného hlediska je to až machistický přístup – hodná paní, co má svoje ,ženské‘ problémy, své záliby jako pletení a starosti o kamarádky. Co se týče jejího hlasu, udělal jsem ji jakoby jemňoučce. Nesměl jsem ji shodit, protože přece jenom patří k Maigretovi a on nemůže mít za ženu hloupou husu, spíš má působit jako taková ta vlídná dáma, která se důstojně uklidila do pozadí, vaří svému choti polívečky a tak,“ popisuje ji interpret.

Nahrávku doprovází původní hudba, jejíž hlavní motiv nostalgicky připomíná filmové melodie z francouzských kriminálek. Protiváhu svižnému akordeonu zvesela preludujícímu ve vrstevnaté mollové tónině tvoří lehce rozpustilý xylofon odlehčující hutný proud zvonivými úhozy, mezi kterými lehce kličkuje klasický klavír. Nástroje drží v rytmu přísná rytmika, která celé souhře dodává naléhavější a dramatičtější emoce.

Audiokniha v režii Hynka Pekárka vychází jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí za 289 Kč i jako CD mp3 za 299 Kč. Pouze na portálu Audiolibrix však mohou členové předplatitelského klubu koupit audioknihu jen za 199 Kč. 

Georges Simenon (1903–1989)
Napsal více než 200 románů a 150 povídek a díky postavě komisaře Maigreta se stal jedním z nejznámějších frankofonních spisovatelů. Psaním se živil už od šestnácti let, kdy pracoval jako novinář ve svém rodném městě v Belgii. První knihu, humoristický románek, napsal ve svých osmnácti letech, poté se odstěhoval do Paříže, kde mu pak 10 let vycházely pod různými pseudonymy sešitové psychologické romány. První detektivku pod svým skutečným jménem napsal v roce 1930 – už v ní se objevuje postava rozšafného a zdvořilého, převážně nabručeného Pařížana, komisaře Maigreta. Poslední případ Maigret vyřešil v roce 1972. Simenonovy romány byly přeloženy do mnoha jazyků a desítky z nich byly zfilmovány.

Comments

comments

Vyhledat