ČERSTVÁ HUDBA a komentáře z Radia 1

Zdeněk Lichnovský se svojí pravidelnou várkou novinek!
SPOTIFY PLAYLIST – NOVÉ SINGLY NA RADIU 1 / 2019
SPOTIFY PLAYLIST – CZ/SK SINGLY NA RADIU 1 / 2019

Nové singly

Acid Arab – Club DZ / francouzský trio a jejich proklatě přísná klubovka z nový desky. východ a západ, sever i jih. je tam všechno nadávkovaný tak precizně, že i vás ta čarovná hypnóza nemine.  
Bambara – Serafina / pošlete trochu lásky tý nadcházející všeobecný katastrofě. ona nás stejně nakonec dá všechny dohromady. tuhle fantastickou rokenrolovou špínu nevykopal nikdo jinej, než nebojácný duo pořadu buzz.
Battles – IZM (ft. Shabazz Palaces) / už se nám chlapci zúžili na duo, ale jejich koncentrace na precizní experimentaci za doprovodu smrtelnýho groovu je snad ještě silnější. tuhle ledově chladnej přednes shabazz tomu jenom víc prospívá. výtečnou novou desku přikládám taky.
Beabadoobee – I Wish I Was Stephen Malkmus / nejlepší název treku z tohohle seznamu doporučil tom nawar. a song je to sám o sobě taky výtečnej. osmnáctiletá londýnská písničkářka se tady vyznává z lásky k věčný ikoně indierocku.
Big Thief – Two Hands / jak to sakra dělaj?! už druhá letošní deska a zase totální strop. americká písničkařina v tom nejlepšim. syrový dvojče k UFOF funguje nejlíp v kuse, ale tady aspoň k naladění na celek. 
Buscabulla – Vámono / cestu kolem světa doporučuje nikdo jiný, než náš báječný douglas. tentokrát zjistíme, jak se po ničivých hurikánech vzpamatovává puerto rico. ve skladbě místního dua to všechno jde dobře a nahoru. výtečná kombinace tradičních zvuků, ale taky současný elektroniky natěší na přicházející debutovou desku. to bude smršť!
Caribou – Home / dan snaith navazuje na svoji sólovou tvorbu jako daphni i ve svym domovskym projektu/kapele. silně sampluje sedmdesátkovej groove a hlavně je to celý báječně hřejivý. spoluaranžoval to taky four tet, takže kvalita zaručena. sejdeme se příští rok ve fóru?
Caroline Polachek – So Hot You’re Hurting My Feelings / caroline z chairlift dnes vydala první sólovku (přiložena) pod svym občanskym jménem. a je výtečná. horký zboží na pomezí experimentu a fantastickýho popu. a ten refrén je o vás všech.
clipping. – Blood of the Fang / jáááj. experimentální rapový trio z los angeles totálně zabilo novym albem. mluvený slovo, ruchy, intermezzo, závažný témata, ale taky kulometná flow a famózní produkce. poslouchejte pozorně. a znova. a znova.
Eartheater – Fontanel / výrazná nyc skladatelka a performerka má čerstvě venku výtečnou mixtape. zkuste tuhle exaltovanej zpěv podpořenej báječně tepavym beatem a mořem reverbu. boží.
Elbow – Weightless / zadumaní a momentálně lehce pozapomenutí hoši britský kytarový hudby maj taky album. a nezní vůbec špatně. furt maj cit pro silnej song chytře orámovanej smysluplnym otcem. tenhleten tribute zpěvákovu otci se vlastně zarejvá hodně hluboko.
Half Moon Run – Favourite Boy / tumáte výtečný kytarový retro podpořený basovou linkou, která nepostojí a vy v důsledku vlastně taky ne. chytlavý, hravý, chytrý a ty smyčce!
Harry Styles – Lights Up / a tu ho máš klárko! poďme na vejlet do vod kvalitního popu. harry svůj sound postupně posílá dál, v tomhle případě oproti minulýmu retro modernizuje a zároveň dává tématicky pocítit něčemu vod kosti temnýmu. bonusem je výtečnej groove.
Jerkcurb – Morpheus‘ Arms / zadumaná kytarová psychedelie, jako huňatá, ale přesto lehce děravá deka. definice podzimu a krásnej zvuk kytar. dodal rao.
JFDR – Taking A Part Of Me / jedna z našich voblíbenejch islandskejch pěvkyň teasuje novou desku timhle výtečnym singlem. zmutovaný vokály, vlakovej beat a chytlavý melodický háčky. v pořádku. 
Jim E-Stack – Good Enough (ft. Ant Clemons) / současnost & budoucnost rnb v kostce. americkej producent a jeho nesetřesitelnej vibe, kterej drží tuhý basový výjezdy a sekaný funky kytary.
Julien Baker – Tokyo / zásadní postava současný obrody kytarovýho písničkářství zase nezklamala. tenhle singl je gigant s dechberoucí gradací. občas musíte po přistání shořet a u toho obrátit v prach celý město. občas si prostě přejete, aby to tak dopadlo. občas je to jednoduše třeba. 
KILO KISH – BITE ME / americká zpěvačka, rapperka a designérka do toho kope ještě společně s producentem, kterej makal na big fish theory vince staplese. takže nečekejte nic jinýho než totální zemětřas. a pak, že kdo štěká nekouš. JAU!
Kim Gordon – Hungry Baby / kim se svojí první, čistě sólovou deskou, sklízí samý chvály. a bodejt. je to taky řádný monstrum. ta deska. stvrďte si to tuhle hladovkou, album je dole. 
Kraak a Smaak – Same Blood (ft. The Palms) / někdy to chce do uší fakt něco bezstarostnýho. tuhle holanďani toho maj na rozdávání. doporučil dan w, který nám tuhle zaklepal na dveře kanceláře a vešel. 
Lapalux – Earth / joskův voblíbenec z brainfeederu už zase inovuje. v tohle případě misí čirý ambientní plochy s klubovou klepaturou. impozantní kousek.
Lightning Bolt – All Insane / a ještě jeden nazlobenej rao! zkušený noisový duo tuhle úplně nejpřístupnější, ale furt to taky sympaticky chrčí a praská.  
Low Roar – Slow Down / a vod hluku řádně zvolníme. nechme znít islandský planiny, ledovce a gejzíry. harmonie jim dodá ryan karazija. 
Matt Berninger – Walking on a String (ft. Phoebe Bridgers) / překvapivě velmi vážnej (ale v dobrym!) song k filmu, kterej ve větší stopáži přináší prapodivnou show zacha galifianakise. dva krásný hlasy a tam za vodou v kapradí. nebo kde to vlastně je?
Michael Stipe – Your Capricious Soul / po devíti letech od rozpadu r.e.m. konečně první ofiko solo singl! a hned velmi povedenej. drží to hutná syntetický linka, atypický harmonie a vlastně hodně svěží vokální projev. výtěžek z prodeje singlu jde organizaci extinction rebellion.
Nilüfer Yanya – H34T RISES / jeden z letošních nejlepších debutů získává další votáčky formou nově upravenýho singlu. tuhle mladou americkou skladatelku, kytaristku a zpěvačku je záhodno sledovat. jazz, současnej electropop a čirý indýčko s ironickym přesahem. 
Omni – Courtesy Call / původně postpunková kapela se naplno vrhla do minimalistickýho rokenrolu. a je to hrozně zábavný.
Panda Bear – playing the long game / no vida, noah nám načichnul aktuálnim trapovym soundem, ale to by nebyl von, aby ho nezkroutil do tý svý distanční psychárny. subtilní banger na druhou.
Perfume Genius – Pop Song / název treku samozřejmě zavádí, mike hadreas se zakusuje do čím dál tim experimentálnějších songů. v tomhle případě jeho typickou fistuli protíná důmyslná hra cinkajích arpedžiátorů a analogových perkusí. velkej zážitek.
Polica – Driving / na tomhle novym singlu minneapoliský experimentálně popový kapely je něco zvláštně zvrácenýho. ale všechno se děje jakoby za zástěnou, v pozadí. hypnotický s nezdolně tepající syntetickou basou.
Porches – rangerover / jednoduchá, ale o to víc krásná jednohubka od nekonformního americkýho písničkáře. za doprovodnym vokálem devonté hynes, neboli blood orange. se stejným účinkem lze pustit i ve fabce.
Saul – No Fuss No Fight (ft. Brother Portrait) / výtečná, na subbasech postavená, klubovka doporučená danem w. jo jo, ten severní londýn.
The Hecks – Heat Wave / tak prej no wave a zemitej punk z chicaga. já bych řekl hezky voblečená kytarovka s minimalistickym krautem, ale radši to posuďte sami. má to švih!
Wolf Parade – Against the Day / kanadskýmu (teď už) triu se povedl zase jeden postapo hiťák. monumentální klávesovej riff dodá na vážnosti střídání na hlavním zpěvu obou frontmanů. hlavně se ale podívejte na jejich novou fotku s pejskama, dík. 

České

Aldente – Need You / matyáš z mikulova ten svůj domáckej rnb sound posílá fakt do vejšek. výtečnej sound podtrhuje skvělej zpěv, precizní aranž a k tomu ty šíleně chytlavý kytarový vyhrávky! máte parádní úlovek oddity records, fakt že jo.
Beata Hlavenková – Prameny / klavíristka beata opouští žánr pouze instrumentální hudby a nově svou hudbu doplňuje i zpěvem. na věci to mění hodně, krásným důkazem je tento první singl. album zakuste níže.
Beny M – fartlek (ft. Aran Satan) / i druhej člen modrých hor to řádně rozbil sólo. a zase se to sakra povedlo, taky mít na palubě ideu, nebo arana satana. taky vás tuhle vymetl dreampop?
Billow – Meridian / že by tenhle dreampop? i když v tomhle případě kapela přidává na razanci, o čemž vás může přesvědčit přiložená deska, či tenhle sladkobolnej singl.
Genuine Jacks – Isolation / výtečnej kopanec zpříma do soláru vod slovenský garážovky přijde vhod. produkce lazer viking, izolace v tomhle případě netřeba, stejně to proteče. 
Giudi – Visions / ambiciózní synthpopová zpěvačka, která putuje mezi prahou a itálií, to timhle minimalistickym kusem trefila správně někde mezi grimes a emiku. to si dáme líbit.
Hm… – Přijdeš domů / neumělá, pravdivá a hlavně chytlavá výpověď chlapců vod vedle. k tomu není ani co dodávat. tumáte album.
Lanugo – Nebe / panejo. tomu říkám kus sebejistýho, minimalistickýho a hodně citlivýho písničkářství. hrozně cenim zpěv markéty, muselo bejt šíleně těžký udržet tak křehkou, ale zároveň klenutou písničku od nebezpečí melodramatu a patosu. dává to totálně. dost jí v tom taky pomáhá text johany frankový. na tom refrénu je pro mě něco hrozně povědomýho a šíleně dojemnýho. krásný & díky.
Medial Banana & Polemic – Staré časy / no jó, co si nedat kus tý bezstarostný nostalgie na druhou dobu. tak hlavně nezakopněte!
SEBE – Čechy Čechům / KEBAB ČECHŮM! fantastická jízlivá slina s tučnym dancepunkovym podmazem. JAU JAU JAU!

Alba

BATS – Alter Nature (2019) (math, postpunk, metal)\
BATTLES – Juice B Crypts (2019) (groove, jazz, experimental)\
BIG THIEF – Two Hands (2019) (indierock, folk)\
BILLOW – Seascape (2019) (indiepop)\
BLUE HAWAII – Open Reduction Internal Fixation (2019) (indiepop, electronic)\
BODUF SONGS – Abyss Versions (2019) (folk, gloom)\
CLIPPING. – There Existed an Addiction to Blood (2019) (rap, experimental)\
CURSIVE – Get Fixed (2019) (indierock)\
DAEDELUS – The Bittereinders (2019) (beats, experimental)\
DAWSON,RICHARD – 2020 (2019) (indierock)\
EARTHEATER – Trinity (2019) (electronic)\
ELBOW – Giants of All Sizes (2019) (indiepop)\
FLOATING POINTS – Crush (2019) (electronic, techno)\
FOALS – Everything Not Saved Will Be Lost, Part 2 (2019) (rock)\
FORNO,DAL CARLA – Look Up Sharp (2019) (altfolk)\
FOXES IN FICTION – Trillium Killer (2019) (dreampop)\
FRAHM,NILS – All Encores (2019) (piano)\
GORDON,KIM – No Home Record (2019) (kytara, experimental)\
GREENE,JACQUES – Dawn Chorus (2019) (electronic, club)\
HLAVENKOVÁ,BEATA – Snění (2019) (altpop, jazz)\
HOVVDY – Heavy Lifter (2019) (kytary)\
CHANG,JULIEN – Jules (2019) (indie, psychedelic)\
JOKER (hudba Hildur Gudnadottir) (2019)\
LANUGO – Lanugo, 2019 (2019) (indiepop)\
LINDSTROM – On A Clear Day I Can See You Forever (2019) (electronic)\
MARK LANEGAN BAND – Somebody’s Knockin (2019) (rock)\
POLACHEK,CAROLINE – PANG (2019) (artpop)\
REFUSED – War Music (2019) (hc, punk)\
SBSTRD – Decathexis (2019) (electronic, club)\
SPECIAL REQUEST – Offworld (electronic)\
TAXIWARS – Artificial Horizon (2019) (deus)\
TOURIST – Wild (electronic, dance)\
WELSH,DEVON – True Love (2019) (indiepop)\

Comments

comments

Vyhledat