Trailer: Dálava

Dalava Plakat A1 Nahled

 

Dobrodružná výprava na daleký východ i do vlastní minulosti

 

Ve čtvrtek 7. listopadu vstupuje do českých kin dokumentární road movie Martina Marečka Dálava. Film byl již uveden v soutěži dokumentárních filmů na Mezinárodním festivalu Karlovy Vary a na Letní filmové škole Uherské Hradiště. 

 

Dálava je snímkem vycházejícím z osobního příběhu Víta Kalvody a jeho syna Gríši, kteří se vydávají na dlouhou cestu do Ruska, aby navštívili druhou polovinu rodiny. Hlavního hrdinu sledovali autoři scénáře Martin Mareček a Tomáš Bojar déle než pět let a původně chtěli jeho životní příběh zpracovat jako hraný film, ve výsledku však vždy chyběla živelnost a neokázalost předlohy. Výsledkem je dokumentární, až detektivně laděná road movie odkrývající základní aspekty dnešních rozbitých rodin, popisující současné Rusko i analyzující téma otcovství a vztahu otce a syna. Čistá forma putování s nejistým výsledkem jen podtrhuje maximální autentičnost, překvapivost a účinnost dokumentárního žánru. 

 

„Dlouho jsme se snažili příběh Víta a jeho rodiny vtělit do podoby hraného filmu. S žádnou verzí scénáře jsme ale nikdy nebyli úplně spokojeni. Po čase nám došlo, že nejsilnější dílo nevznikne s herci, ale se skutečným Vítem a jeho synem Gríšou. Rozhodli jsme se, že společná cesta této dvojice do Ruska za druhou polovinou rozpadlé rodiny se stane páteří filmu. Věřili jsme, že se v jejím průběhu může odehrát a znovu zpřítomnit vše podstatné z jejich společného osudu. Sice v jednoduché a intimní, ale o to intenzivnější podobě. A to se, domníváme, nakonec i stalo,“ řekl režisér filmu Martin Mareček.

 

“Díky vybroušené režii nechává ústřední dvojice otce a syna diváka zapomenout, že se dívá na “dokument”. Film je zároveň humorný i napínavý a hluboce se nás dotýká v křehkých tématech rodinných pout,“ řekl za produkční společnost Negativ Petr Oukropec.

 

Martin Mareček patří mezi přední české dokumentaristy – ve svých filmech se věnoval především zásadním společenským tématům: protestům proti globalizaci (Hry prachu), neobnovitelným zdrojům (Zdroj), neudržitelné dopravní situaci ve městech (Auto*Mat) či rozvojové pomoci (Pod sluncem tma). Zároveň je pedagogem dokumentárního filmu a docentem na pražské FAMU. Od zatím posledního filmu této výrazné osobnosti tuzemského dokumentu uběhlo letos již osm let, a proto byl jeho nejnovější opus doprovázen velkým očekáváním festivalových dramaturgů, kritiků i diváků.

Slavnostní premiéra filmu Dálava proběhne v kině Bio Oko ve středu 6. listopadu za účasti režiséra Martina Marečka, Víta a Gríši Kalvodových a zástupců produkčních společností HBO Europe a Negativ. Následně se Martin Mareček vydá s Dálavou na tour po filmových klubech.

 

 

https://acfk.cz/film/dalava/

 

Comments

comments

Vyhledat