Slovenská zpěvačka ENIESA vydává album Jablko

Foto: Jaroslav Jaris Vaľko
Foto: Jaroslav Jaris Vaľko

Začátkem roku 2020 vydává slovenská zpěvačka a muzikantka Eniesa album “Jablko”. Skladby na ní jsou zabarveny folklórem a vznikly jako spolupráce s dlouholetým muzikantským kolegou Pavlom Jeňom a zpěvákem kapely Čechomor Frantou Černým, který je zároveň producentem alba.

„V roce 2017 se nám otevřela spolupráce s Frantou Černým, kdy jsme se objevili na jeho sólovém albu. Okamžitě vzniklo přátelství, soulad a touha tvořit další věci. Začali jsme tedy nahrávat první píseň, která odstartovala příval nápadů, ze kterých vznikl materiál na celé album,” říká ke spolupráci Eniesa.

Album Jablko se nahrávalo dva roky a to na dvou frontách. Základní písně vznikaly v košickém studiu UnderGroove Records pod rukama Pavla Jeňa, v Čechách pokračoval jejich vývoj ve studiu Lukáše Chromka. Později vzniklo 6 písní, mezi kterými mimo autorských nápadů najdete také lidové motivy oblečené do modernějších šatů. Každá skladba v sobě nese silný příběh, přesto vznikla myšlenka natočit ke každé z nich samostatný klip.

„Později jsme zjistili, že celé album je jednou velkou pohádkou, z čeho vznikl nápad slova a hudbu obohatit také obrazem. Výsledkem bude série videoklipů. První z nich k písni Jablko vyšel 12. prosince. Na další se můžete těšit v lednu,” dodává Eniesa.

Úlohy režiséra videí se zhostil prešovský režisér Jaroslav Jaris Vaľko, který spolupracuje s kapelami jako je Hrdza, Komajota či IMT Smile a nebo zpěvačkou Katkou Knechtovou. Na obraze poznáte krásná slovenská, ale i moravská a česká místa, která jsou právě Eniese velmi blízká.

Projekt VIDEOKLIPY K ALBUMU (Eniesa & PJ´s LAB & Franta Černý) se objevil také na crowdfundingovom portále HitHit, kde ho můžete za zajímavé odměny podpořit i vy, aby mohla československá pohádka ožít i díky vám!

„Jablko je pro mě čarovný hudebně-filmový projekt, ve kterém si plníme naše sny. Budeme velmi rádi, pokud nám s naší pohádkou pomůžete i vy,” uzavírá Eniesa.

Comments

comments

Vyhledat