Supervtipný Umberto Eco: Jak cestovat s lososem

„Nemám rád fotbalového fanouška, protože má zvláštní rys: nechápe, proč vy jím nejste, a stále s vámi mluví, jako kdybyste jím byli.“ Umberto Eco

„Jak nemluvit o fotbale“, kapitola z knihy „Jak cestovat s lososem“


Knihu Jak cestovat s lososem jsem objevila zcela náhodně – šla jsem si koupit jinou Ecovu eknihu a zaujal mě podivný název. Ukázka obsahující vtipný novinový sloupek mě pak přesvědčila, že si tento mně dosud zcela neznámý spisek za oněch 179 korun pořídím.

Italský velikán Eco neproslul jako ironizující komentátor všedních jevů, přesto i v tomhle vyniká. Jako mnoho jiných vzdělanců dokázal i o obyčejných všedních věcech přemýšlet tak, že to vydá tu na glosku, tam na esej. „Jak cestovat s lososem“ je soubor příhod z cest, úvah o internetu, črt, parodických hříček a dalších drobných dílek, které vyšly v novinách od 80. let do roku 2004. Setkáte se v nich se strašidly, faxy, výšeuvedeným fotbalovým fanouškem, lidmi neschopnými „vychutnat si vzdálenost poté, co si vychutnali blízkost“, ale i s tipy na knížky a poznámkami k televizní tvorbě. Lehká četbička, která vás nicméně obohatí. S potěšením doporučuji.

 


 

Umberto Eco: Jak cestovat s lososem

Argo, 2017

Z italského originálu Come viaggiare con un salmone přeložila Magdalena Žáčková

158 stran

Ke koupi například na https://www.kosmas.cz/knihy/236725/jak-cestovat-s-lososem-a-jine-eseje/

Comments

comments

Vyhledat