V loňském roce u nás vyšlo téměř o polovinu více nových audioknih než v roce 2018

Zájem Čechů o audioknihy už několik let roste, což platilo i v roce 2019. Prodalo se přes 300 000 fyzických nosičů audioknih a mluveného slova. Ještě vyšší byl, poprvé v historii, prodej digitální, který převýšil fyzické nosiče téměř o 9 %. Vyšlo 418 nových titulů, takřka o polovinu více než předloni.

Dle Asociace vydavatelů audioknih (AVA) si loňský trh polepšil oproti roku 2018 o 38,5 %, na více než 205 milionů Kč. Nejproduktivnějším vydavatelem byl v roce 2019 OneHotBook, nejprodávanějším titulem se stalo Důmyslné umění, jak mít všechno u pr **le Američana Marka Mansona v interpretaci Davida Prachaře (Bookmedia).  Vzrůstajícímu zájmu o audioknihy výrazně pomáhá činnost Asociace a každoroční udílení Ceny AVA – Audioknihy roku. To se bude letos konat již posedmé, 23. dubna 2020. Generálním partnerem je Alza.cz.

1. března 2020 AVA odstartovala hlasování veřejnosti o Ceně posluchačů.

 

Zájem Čechů o audioknihy nadále roste

V loňském roce vyšlo 418 nových titulů, což je nárůst téměř o polovinu proti roku 2018 (282 novinek), a prodalo se přes 300 000 fyzických nosičů audioknih a mluveného slova. Poprvé byl digitální prodej vyšší než prodej fyzických nosičů, i když tato převaha není nijak výrazná (52,1%). Mezi žánry vedly opět detektivky a thrillery (25%), následované obecnou beletrií (17%) a tituly pro děti a mládež (17%).

V roce 2019 stále převažovala četba nad dramatizací (94 % vs. 6%).

Zatímco v roce 2018 vyšlo více audioknih českých a slovenských autorů, vloni se vydalo více titulů zahraničního původu (59,1%).

Prodejně nejúspěšnějším titulem bylo Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le amerického blogera Marka Mansona v interpretaci Davida Prachaře (Bookmedia) s prodejem 3591 kopií (což je výrazně méně ve srovnání s nejprodávanějším titulem roku 2018, jimž byl Počátek Dana Browna v interpretaci Martina Slámy [Tympanum] s prodejem téměř 6 tisíc kopií). Na druhém místě s prodejem 3585 kopií je Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět švédského bestselleristy Jonase Jonassona s interpretem Martinem Stránským (Albatros Media). Třetí místo obsadilo Proč spíme neurovědce Matthewa Walkera v podání Borka Kapitančika, prodej 3145 audioknih (Jan Melvil Publishing).

Fenomenální je vytrvalost Čtyř dohod Dona Miguela Ruize v podání Jaroslava Duška (Tympanum) v první desítce žebříčku nejprodávanějších audioknih od svého vydání v roce 2009.

Třemi nejsilnějšími vydavateli audioknih a mluveného slova byli v roce 2019 OneHotBook (18,83 %), následované vydavatelstvími Tympanum (16,28 %) a Albatros Media (16,23 %). První pětici doplňují Radioservis (15,89 %) a Supraphon (14,17 %).

Sedmý ročník Audioknihy roku

S jarem přichází tradičně vyhlášení nejlepších audioknih roku, které pořádá Asociace vydavatelů audioknih sdružující nejvýznamnější české vydavatele mluveného slova (AVA). Letos vyhlašuje již sedmý ročník. O nejlepších audioknihách loňského roku opět rozhoduje osmnáctičlenná odborná porota v čele s recenzentem a popularizátorem audioknih Jakubem Horákem, letos částečně obměněna (seznam porotců viz https://asociaceaudioknih.cz/noviny/porota_ar2019/). Hodnotící komise vybírá nominace ze 112 přihlášených audioknih od 19 vydavatelů (oproti loňským 94 přihlášeným titulům od 22 vydavatelů). Nominace budou známy v druhém březnovém týdnu. Slavnostní vyhlášení vítězů a udílení cen proběhne ve čtvrtek 23. dubna 2020 od 15 hodin v pražském kině Atlas.

 

Seznam kategorií naleznete níže.

 

Ceny AVA – Alza.cz Audiokniha roku 2019 – jednotlivé kategorie

Nejlepší design

Nejlepší zvukový design

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba

Nejlepší audiokniha – dramatizace

Nejlepší audiokniha – mimo kategorie

Nejlepší interpret

Nejlepší interpretka

Audiokniha roku – absolutní vítěz

– bude vybrán ze všech nominovaných audioknih

 

Asociace vydavatelů audioknih letos opět udělí Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova (předchozími laureáty jsou Martin Stránský, Jan Jiráň, Hana Maciuchová, Zdeněk Svěrák a Josef Somr).

 

Cena posluchačů

Stejně jako v minulých letech i letos odstartovalo hlasování veřejnosti, během něhož mohou posluchači vybírat ze všech přihlášených audioknih. Vítězné audioknihy budou oceněny v kategorii Cena posluchačů. Hlasovat je možné do 15. dubna 2020 na stránkách https://audiokniharoku.alza.cz/, kde zároveň probíhá i soutěž o hodnotné ceny.

 

Partneři Ceny AVA – Audiokniha roku 2019

Generálním partnerem je Alza.cz, dalšími partnery jsou Audiolibrix, Audioteka.cz, Ceny Bystrouška, Český rozhlas Dvojka, Fermata a. s., Kosmas, Naposlech.cz, Supraphonline.cz.

Comments

comments

Vyhledat