Venerologická poradna: Syfilis, HIV a další problémy

Photo by Meghan Holmes on Unsplash
Photo by Meghan Holmes on Unsplash

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně. 

 

Otázka:

Dobrý den, vážený pane doktore.
mám dotaz ohledně syfilis u těhotné ženy. Zajímá mě, jestli je screeningový test prováděný během gravidity 2x dostatečný k zachycení potenciální infekce. Jestli děti narozené v ČR s vrozenou syfilis jsou skutečně důsledkem nedostatečné nebo žádné prenatální péče. Nebo, zda je v minulosti popsán jakýkoliv případ, kdy se takové dítě narodilo matce s negativními výsledky obou screeningových testů, v 3. i 7. měs.? Děkuji za vaši odpověď.

 

Odpověď:

Dobrý den,

dle doporučení WHO (mezinárodní zdravotnické organizace) a i dle metodického pokynu, která vypracovala venerologická sekce dermatovenerologické společnosti, je závazné pro každého gynekologa v ČR vyšetřovat gravidní ženu 2x během těhotenství na zjištění protilátek proti syfilis i HIV. Poprvé do 10 týdne gravidity a podruhé na rozhraní druhého a třetího trimestru gravidity.  Tyto vyhledávací testy  jsou povětšinou plně dostačující k zachycení asymptomatické syfilis u gravidní ženy. Pokud ovšem gravidní žena zanedbá nebo zcela pomine nutnost prenatální péče, a to není zase až tak výjimečná situace, tak se teprve při porodu,  kdy je zákonem povinné vyšetření krve matky, která se vyhnula vyšetření v graviditě,  zjistí nález syfilitické infekce a zároveň dojde ke smutné události – narození dítěte s různým stupněm postižení. Vzniklé vývojové vady odpovídají době, kdy se matka v  těhotenství nakazila, v každém případě  je ihned po po porodu  zahájena léčba novorozence  intenzivní  parenterální infuzní terapií  krystalickým penicilínem na JIP novorzeneckého oddělení.

 

 

Otázka:

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké nemoci se mohou prokázat, když mi gynekolog udělal test na STD? Gynekolog mi tento test provedl a prokázaly se ureoplasmata. Brala jsem antibiotika 15 dnů, ale moje problémy přetrvávaji. Čirý až bělavý výtok z pochvy, občasné svědění, občasné svědění konečníku, občasná řezavá bolest okrajů vaginy. Ráda bych se zeptala, zda můžu mít jinou pohlavní nemoc, která není součástí vyšetření? Moc děkuji.

 

Odpověď:

Vážená mladá paní,

je na uvážení každého gynekologa, které vyšetření při Vámi uváděných gynekologických obtížích provede.  Asi by bylo dobré se domluvit na vyšetření chlamýdia trachomatis, mykoplasma genitalium a pro jistotu i kapavky. Ale není povinností gynekologa tyto nemoci vyšetřovat. Takže je i varianta, že byste se na tato vyšetření dostavila do spádové  venerologické poradny, kde po dohodě se specialistou, kdy popíšete své obtíže, Vám tyto vyšetření budou provedena.

 

 

Otázka:

Dobrý večer, jsem ženatý bisexuál a žena o tom od začátku ví. Přesně před týdnem jsem měl rizikový sexuální zážitek. Byl jsem zvědavý a zašel do pornokina, kde jsem byl rozhodnutý, že se podívám na nějaký ten film a zamasturbuji si….. dlouho mě to lákalo. Bohužel, během mé masturbace ke mě přistoupil podobně starý muž a chtěl masturbovat za mě…… dovolil jsem mu to, jenže po chvíli si klekl a začal mě orálně uspokojovat. Po chvíli jsem si uvědomil, co vlastně dělám, nebo si spíš nechávám dělat a poodstrčil jsem ho s tím, že nechci, omluvil jsem se a ve stresu odešel. Svědomí mi nedalo a začal jsem číst různé články na internetu….. předtím jsem nikdy netušil, že bych i takto mohl chytit nějakou závažnou pohlavní chorobu. Zjistil jsem, že k nakažení by prý mohlo dojít, i když by mi ho jen honil a předtím to dělal sobě…. Tím, jak jsem byl vystresovaný, jsem už za hodinu po oné události cítil, jak mě svědí močová trubice, jak chvilkami pobolívá, při močení žádná bolest. Kdykoliv nad tím začnu přemýšlet, tak cítím bolest, tlak, svědění, ať už v penisu nebo varlatech. Moje psychika je už za ten týden řádně rozložená….. mám si zajít na venerologii? Nebo jen čekat? Nemůžu se milovat s manželkou, to mi svědomí nedovolí, dokud si nebudu jist, že jsem v pořádku…. ale říct ji to budu muset, jaký jsem hlupák a co jsem udělal…. ale jak, kdy, za jakých okolností. Miluju ji a svou 4 letou dceru taky…. Poraďte, jak to co nejlépe zvládnout prosím. Bude muset žena na venerologii, pokud tam budu muset jít, i když jsme od rizikového chování spolu nedošlo???? Nechci ji přivodit ještě větší trauma….. děkuji.

 

Odpověď:

Dobrý den mladý pane,

ten zážitek byl pro Vás určitě více traumatizující než uspokojující. Vzhledem k tomu, že orální sex Vám poskytoval zcela neznámý muž, který je nejspíše promiskutní, tak je potřeba tento sex považovat  za rizikový. Zároveň Vás ale uklidním, že masturbace od druhého partnera riziková není, pokud nem ruku potřísněno svým spermatem. V každém případě zatím se svojí ženou ani s nikým jiným sex nemějte. Nechte si provést vyšetření – výtěr z uretry na chlamýdie trachomatis a kapavku i obecně nechte si provést výtěr z uretry na kultivaci možných patogenních bakterií, které se do močové trubice mohli dostat z dutiny ústní toho neznámého muže. Před výtěrem 5 hodin nemočte.  Vaše obtíže mohou být pouze psychogenního rázu, ale pro jistotu bych je nebral zcela na lehkou váhu. Hodně štěstí.

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

Comments

comments

Vyhledat