Čtete s důvěrou? Připomeňte si Světový den knihy a Světový den svobody tisku s akcí Kniha ti sluší

Jan Potměšil_Kniha ti sluší_Foto: Martin Kabát
Jan Potměšil_Kniha ti sluší_Foto: Martin Kabát

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) kampaní Kniha ti sluší  připomene Světový den knihy a autorských práv, který se slaví 23. dubna. Letos poprvé se ve spolupráci s Unií vydavatelů ČR propojí v iniciativě Čtení ti sluší se společným podtitulem Čteme s důvěrou. Záměrem akce je podpořit českou knižní a mediální kulturu a informovat veřejnost o tom, co obnáší práce důvěryhodných knižních nakladatelů a vydavatelů novin či časopisů.  Kniha ti sluší 2020 potrvá do 3. května. Právě na tento den připadá Světový den svobody tisku. Do kampaně se zapojí nakladatelé, autoři, vydavatelé novin a časopisů, knihkupectví a také knihovny po celé České republice. Během deseti dnů bude moci veřejnost uplatnit dárkovou poukázku na nákup knih nebo získat zvýhodněné předplatné novin a časopisů podle vlastního výběru. Autorkou vizuálu dárkových tašek je ilustrátorka Eliška Podzimková. Ambasadorem akce se stal herec Jan Potměšil.

„Knihy a čtení obecně obstálo ve všech těžkých dobách jako jistota, ke které se můžeme vrátit. A nejinak je tomu dnes. Když nemůžeme do divadel, do kin ani na kulturní a sportovní akce, pojďme číst!“ říká spisovatel Martin Vopěnka, předseda SČKN.

Noviny, časopisy stejně jako knihy nám pomáhají nahlížet na svět, ve kterém žijeme, z různých perspektiv. Světový den knihy se slaví od roku 1995 pravidelně ve více než 100 zemích světa. Světová organizace UNESCO pro něj vybrala 23. duben, kdy zemřeli dva velcí literáti, William Shakespeare a Miguel de Cervantes. Na 3. květen připadá každoročně od roku 1993 Světový den svobody tisku, významný den OSN, který je příležitostí zdůraznit význam svobody tisku pro demokracii a lidská práva. V řadě zemí světa není svoboda tisku samozřejmostí. Dochází k pronásledování novinářů za jejich názory, často jsou dokonce vězněni, souzeni nebo je na ně vytvářen jiný nátlak, aby se vzdali naplňování svého poslání pravdivě informovat veřejnost. Někteří z nich dokonce položili při výkonu práce život.

Díky spolupráci Svazu českých knihkupců a nakladatelů a Unie vydavatelů ČR se letos poprvé oba zmíněné dny propojí v iniciativě Čtení ti sluší, která zastřešuje dosavadní akci Kniha ti sluší i její přesah do světa novin a časopisů. Pořadatelé připravují řadu doprovodných akcí v regionech České republiky. Podrobnější informace o dění v knihkupectvích a knihovnách se budou postupně objevovat na webových stránkách projektu www.knihatislusi.cz a nově také na www.casopistislusi.cz a www.novinytislusi.cz.

Comments

comments

Vyhledat