UČTE SE NĚMECKY ONLINE

foto GOETHE-INSTITUT
foto GOETHE-INSTITUT

Aktuální situace s koronavirem ovlivňuje samozřejmě i jazykové vzdělávání, které nabízí německý Goethe-Institut. Jazykový a kulturní institut během tří týdnů změnil své kurzy němčiny tak, aby mohly být při zachování své kvality a rozsahu nově nabízeny zcela online, bez prezenční výuky.  

TISKOVÁ ZPRÁVA K NOVÉ NABÍDCE JAZYKOVÝCH KURZŮ GOETHE-INSTITUTU

„I my jsme museli na novou situaci rychle reagovat,“ komentuje vedoucí jazykových kurzů Goethe-Institutu v České republice Ralf Weisser: „Řešením bylo přepracovat stávající jazykové kurzy tak, aby mohly být nadále nabízeny v online podobě. V jarním trimestru, tedy již od 14. dubna, tak zahájíme nový program kurzů bez prezenční výuky,“ dodává Weisser. 

Pro jazykové úrovně A1 až B1 Goethe-Institut zavádí zcela nové online skupinové kurzy. Ty kurzistům umožňují flexibilně si přizpůsobit výuku němčiny a učit se z domova bez toho, aniž by museli fyzicky chodit do Goethe-Institutu. „Samozřejmě si uvědomujeme, že většina účastníků našich kurzů chce a potřebuje interaktivní, živý kontakt s lektorem. Nastavili jsme proto kurzy tak, aby se kurzisté neučili sami, ale ve skupinách po šesti až patnácti lidech. Součástí kurzů jsou živá online setkání, při nichž se komunikuje s lektory, vyměňují zkušenosti, procvičuje mluvení a ústní projev,“ dodává ředitelka Goethe-Institutu v České republice Angelika Ridder. 

Na stejné bázi probíhá i další výuka Goethe-Institutu. Kurzy na jazykových úrovních B2 a C1 byly upraveny tak, aby kurzisté každý týden absolvovali dvě vyučovací hodiny na výukové platformě a navíc ještě dvě hodiny formou live online fází. Podobně i všechny konverzační kurzy proběhnou v pevně stanovené časy prostřednictvím live chatu či video chatu. Rovněž kurzy, které připravují zájemce o zkoušky na úrovních B1, B2 a C1 proběhnou online a formou live setkání. 

foto GOETHE-INSTITUT

„Co bohužel hned nabídnout nemůžeme, jsou online kurzy pro děti a mládež,“ vysvětluje Angelika Ridder: „Zde byla dosud velmi podstatná prezenční forma výuky a my musíme nyní výrazněji přepracovat metodiku a vytvořit výukové materiály pro online formu. Do jarního trimestru, který začíná již v polovině dubna, to bohužel nestihneme. Do dalšího trimestru však ano.“

Nabídka jazykových kurzů zcela online má i svá pozitiva: tím, že kurzisté nejsou vázáni na prezenční výuku v pražské budově Goethe-Institutu, otevírá se cesta ke kurzům němčiny i pro kurzisty mimo hlavní město: „Je to nový systém. Věříme, že si na něj zvyknou jak stávající kurzisté, tak že si jej oblíbí i kurzisté noví, od Aše po Ostravu,“ dodává ředitelka institutu Angelika Ridder. 

 

Kurzy je možné bezplatně vyzkoušet na platformě deutschonline.goethe.de.

 

Co? Kurzy němčiny: Jarní trimestr v Goethe-Institutu

Kdy? Výuka od 14|04 do 04|07|2020

Podrobné informace: www.goethe.de/praha/kurzy 

 

Comments

comments

Vyhledat