Smack a Vec vystoupí na koncertě za zavražděného novináře Jána Kuciaka

foto pořadatel akce
foto pořadatel akce

 

 

Studenti v Praze vzpomenou na zastřeleného Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Na benefičním koncertě za investigativní žurnalistiku, který proběhne 22. 5. v prostoru Na Hollaru, vystoupí legendární VEC a Smack odehraje speciální DJ set.

 

Na půdě Karlovy univerzity proběhne nejdřív debata, která se bude věnovat práci investigativních novinářů. Zúčastní se ji i šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy, kde Kuciak pracoval. Doplní ho ředitelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku (ČCIŽ) Pavla Holcová a její kolegové. Smyslem akce je rozšířit povědomí o práci investigativních novinářů v Česku.

Po debatě se na dvoře historické budovy Hollar bude konat benefiční koncert, na kterém živě vystoupí legendární slovenský rapper Vec a po něm odehraje speciální DJ set český rapper Smack, držitel dvou Andělů.

 

Vystoupení doprovodí audiovizuální projekce od studentů FAMU z uskupení Escherfucker, kteří vizuálně pojmou pracovní fotografický archiv Jána Kuciaka a Pavly Holcové. Ti společně sbírali fotky lidí z prostředí organizovaného zločinu z jejich otevřených profilů na sociálních sítích. Vstupné je dobrovolné, výtěžek z celé akce bude věnován ČCIŽ.

 

Na poslední kauze jsme s Jánem Kuciakem pracovali rok a půl. Snažili jsme se zmapovat a zdokumentovat propojení slovenské vlády a nejmocnější mafie současného světa: ´Ndranghety. Dvě rodiny, které se staly protagonisty naší nedokončené kauzy, ale zdaleka nejsou jediní představitelé ´Ndranghety v Česku a na Slovensku. S Jánom a našimi italskými kolegy jsme zjistili, že se u nás legalizují miliardy eur z globálního kokainového byznysu. A my chceme zmapovat, kdo a jak přesně na tomto drogovém obchodu profituje.“ říká Pavla Holcová, která minulý týden hovořila v americkém Kongresu v panelu věnovaném vraždám investigativních novinářů, a to s důrazem na případy Jána Kuciaka a Daphne Caruany Galizie.

 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/169848597064809/

 

Comments

comments

Vyhledat