Letní čtení: Kouzelný ostrov

Kouzelný ostrov je půvabný, místy s lehkým humorem napsaný román pro ty, kdo se rádi nechají knihami odnést někam daleko.

Co o knize říká vydavatel:

„Jednoho dne si Lottie a Rose všimnou na nástěnce v mateřské škole v Brooklynu inzerátu na letní pronájem chaty na malém ostrově.
Obě by si potřebovaly odpočinout – Lottie od panovačného manžela a Rose od svých zlobivých dvojčat. Nabídka jim nedá spát, a tak přestože si to nemůžou dovolit, na ostrov nakonec v létě vyrazí. Jsou uchváceny svěžím vzduchem, nádhernými výhledy, vidinou dlouhých bezstarostných dnů i představou humrů, kukuřice a koktejlů. Na celý měsíc hodí skutečný život a všechny problémy za hlavu a žijí úplně jinak. Je změna opravdu tak těžká?“

A co na to redakce:

Knížka Kouzelný ostrov (v originále Enchanted August) vychází z oblíbené knihy britské spisovatelky Elizabeth von Arnim (1866 – 1941) The Enchanted April (volně dostupné online). Zatímco klasické dílo se odehrává v Itálii, knížka Brendy Bowen je situována do Maine, kde autorka žije. A zatímco na začátku knihy Elizabeth von Arnim si hrdinka přečte v londýnském klubu v Timesech inzerát lákající do středomořského hradu, hrdinka Brendy Bowen je ve zmíněném Brooklynu. Knížky od sebe dělí skoro sto let a autorky prožily zcela odlišné životní příběhy, ale idea úniku do nějaké hezké chaty nebo hrádku v přírodě je jistě společná nejen jim.

Řemeslně je knížka dobře zvládnutá – hrdinky působí co do povahy celkem uvěřitelně, i když občas trochu tápeme nad motivací. Hodně působivé je líčení prostředí chaty a jejího okolí – proto je zařazení mezi letní čtení dokonale namístě. Cítíte vánek, suchost letního odpoledne, vidíte květiny kolem chaty a tušíte krásnou přírodu kolem. Letošní sezonu asi většina z nás stráví doma a ne každý má možnost strávit léto na chatách, chalupách nebo v kempech, takže pro doplnění případného deficitu venkovských vjemů se Kouzelný ostrov hodí. je nutno uznat, že The Enchanted April je zásadnější dílo, které se právem řadí mezi knižní klasiku (inspirovalo i film a divadelní hru), zatímco Kouzelný ostrov / Enchanted August si pohrává s podobnými motivy, ale chybí mu něco z těžko definovatelného kouzla, kterým na nás působí ty nejlepší knížky. Brak to ale není a obstojí i jako pohled do života současných amerických žen, trochu vyděšených z mezilidských vztahů i ze sebe samých.

 

Brenda Bowen – Kouzelný ostrov

vydala Grada

Datum vydání: 11. 05. 2020
ISBN: 978-80-271-0170-2
Formát / stran: 145×205, 280 stran

O autorce

Brenda Bowen píše knihy pro děti (pod pseudonymem Margaret McNamara) a působí jako literární agentka. Tvorbě pro dospělé se věnovala původně okrajově, ale už její počáteční počiny provázel úspěch.

 

https://www.grada.cz/kouzelny-ostrov-9294/

https://www.brendabowen.com

Podívejte se na trailer filmu Enchanted April:

 

Comments

comments

Vyhledat