Střecha Národního zemědělského muzea láká na úly

Národní zemědělské muzeum
Národní zemědělské muzeum

Střešní zahrada pražského Národního zemědělského muzea představuje zcela unikátní koncept. Expozice Živá zahrada výhledů nabízí včelí úly, políčko se zemědělskými plodinami, trávník k posezení nebo na piknik. A nezapomenutelný výhled na Prahu.

Střešní expozice je přístupná vždy v otevírací době muzea (se vstupenkou do muzea), od června do konce září navíc každý čtvrtek od 17.30 do 21.30 hodin. Večerní vstupné na střechu: dospělí 50 Kč, děti a mládež do 18 let a senioři nad 70 let vstup zdarma.

Pohled ze střechy Národního zemědělského muzea aspiruje na jeden z nejkrásnějších a nejatraktivnějších v celém hlavním městě, protože z ní lze dohlédnout na všechna významná místa historie i současnosti Prahy najednou. Výhled navíc evokuje řadu otázek. Jak by vypadal život ve městě bez zemědělství? Předpokládá se, že do roku 2030 bude téměř 60 % světové populace žít ve městech. Přemístí se sem i zemědělství? Bude vertikální farma efektivnější než zemědělské pole? Přestaneme si spojovat zemědělství s venkovem?

Aktuálně jsme pro návštěvníky muzea na střeše připravili živé ukázky zemědělských plodin. Najdete tu pohanku, proso, mák, len či konopí, k vidění jsou také různé druhy obilnin – pšenice, dvouzrnka, oves či ječmen. Plodiny se obměňují podle ročního období, políčko se proměňuje v čase.

Na střešní zahradu muzea je možné vystoupat po schodech i vyjet výtahem.

Comments

comments

Vyhledat