Jihlava přivítá 5. ročník festivalu současného výtvarného umění Nultá generace

V Jihlavě proběhne 5. ročník festivalu současného výtvarného umění Nultá generace. Tradičně představí několik nadějných umělců současné scény a nabídne ve třech dnech výstavy, site specific instalace, diskuze a přednášky, workshopy, filmové projekce i hudbu.

Umělecký ředitel festivalu Jakub Lerch návštěvníkům vzkazuje: „Festival pro vás připravujeme již popáté. Opět od nuly. Vyhledali jsme nové autory, vytvořili nový koncept pro výstavy, využili nová média, oživili v Jihlavě nová místa. Co se však nemění je živá atmosféra Jihlavy propojená se současným uměním, kterou dotváří samotní návštěvníci. Budeme se snažit zapojit je do pestrého doprovodného programu koronaviru navzdory. Velkou část proto nabídneme i online.”

“Do dialogu poprvé přivádíme tvorbu čtyř nejosobitějších umělkyň Nulté generace. Ač každá z nich používá jiné prostředky k vytvoření kritického dialogu o našem vztahu k výtvarnému jazyku, k soudobým sociálně politickým procesům a v neposlední řadě k divákově reflexi vlastních hodnot a zkušeností, tak se díla navzájem prolínají v jejich strategickém zkoumání vztahů mezi skladbou obrazových a vyjadřovacích prvků.” dodává Miloslav Vorlíček, zakladatel galerie současného umění lítost, který je letošním kurátorem hlavního výstavního bloku.

Velkým lákadlem by pro návštěvníky měl být také zcela unikátní projekt virtuální výstavy stálé expozice kolekce děl Františka Kupky pražského Musea Kampa. Kupka je jedním z nejvýznamnějších představitelů světového umění 20. století a výstava mapuje jeho cestu k nefigurativnímu umění. Věrohodný trojrozměrný model výstavy nabídne divákům festivalu zážitek netradiční formou prostorově-vizuální instalace přímo v jihlavském Divadle otevřených dveří (DIOD). Technicky náročná instalace bude představena v testovacím provozu speciálně na pátém ročníku Nulté generace v Jihlavě. Na realizaci projektu organizátoři festivalu spolupracují s Nadací Jana a Medy Mládkových a Michalem Pustějovským, umělecem a programátorem, který je absolventem pražské Akademie výtvarných umění. V roce 2013 zde dokončil magisterské studium v Ateliéru nových médií I pod vedením Markuse Huemera a za svou diplomovou práci obdržel ocenění Connext Award.

Jako každý rok, zajímavý bude také doprovodný festivalový program. Pozvání do diskuzního bloku přijali například Michal Novotný, ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní Galerie, Marek Pokorný, ředitel galerie PLATO v Ostravě a kandidát na ředitele Národní Galerie, nebo Jan Smetana, ředitel Musea Kampa a Nadace Jana a Medy Mládkových. Diskutovat se bude nad tématy digitalizace umění a jeho zpřístupňování online, nebo financování umění a kultury v době krize. Ptát se budeme i na to, jakou pozici má digitální umění na českém trhu s uměním. Festival nabídne většinu programu také online, formou živých přenosů na sociálních sítích.

 

Akce je pořádána za podpory města Jihlava a Ministerstva kultury. Záštitu nad letošním ročníkem převzali primátorka Jihlavy Karolína Koubová a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. Hlavními partnery jsou Museum Kampa a DIOD Jihlava.

 

FACEBOOK EVENT:
https://www.facebook.com/events/603941870283132/

 

WEBOVÉ STRÁNKY:

www.nultagenerace.cz

Comments

comments

Vyhledat