Venerologická poradna: chlamýdie

Photo by swabdesign on Unsplash
Photo by swabdesign on Unsplash

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně. 

 

Otázka:

Dobrý den pane doktore,
před pár lety jsem se u Vás léčila na chlamydie a úspěšně, moc Vám za vše děkuji.
Zajímala by mě ale jedna věc. V době, kdy jsem již musela mít chlamydie jsem cca 2x po sprchování bohužel použila bratrovu osušku k otření (čehož nyní samozřejmě velice lituji) a již si nevybavím, zda jsem si do ní otřela genitálie či ne. Z Vašich odpovědí zde jsem vyčetla, že přenos přes osušku / ručník není možný, jelikož chlamydie mimo tělo na světle a teple rychle hynou.
Chtěla jsem se zeptat, jak rychle chlamydie hynou? A také z jakého důvodu je tedy možný přenos přes sexuální pomůcky? (pokud je to tedy možné, to jsem se dočetla na internetu) Pokud chlamydie rychle hynou mimo tělo při pokojové teplotě, neměly by také zahynout i v tomto případě?

Moc se bojím, abych bratra přes osušku omylem nenakazila..

 

Odpověď: 

Dobrý den mladá paní,
děkuji za  dotaz.  Již předem Vás  uklidním. Chlamýdie urogenitální se opravdu nemohou přenést ručníkem, neboť, jak sama dobře uváditě, jsou velmi citlivé na světlo i teplo. Přenos by byl  jen v případě, že by jste „důkladně“ si ručníkem vytřela pochvu a ihned si Váš bratr vytřel tím samým ručníkem svůj genitál – což sama uznáte, že je to v podstatě jen teoretická záležitost. Co se týká přenosu z erotických pomůcek, tak zde hrají roli vlhké prostředí na latexovém povrchu a zejména opakovaný kontakt s infekčním prostředím /zasunutí do pochvy pozitivní pacientky/, přesto zde se ale popisuje přenos spíše kvasinkové infekce než přenos kapavky či chlamýdií.

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

 

Comments

comments

Vyhledat