Free Cinema plánuje kurz filmového herectví i camery obscury

Malí fotografové (zdroj: Free Cinema)
Malí fotografové (zdroj: Free Cinema)

V roce 2020 musela filmová společnost Free Cinema zrušit většinu svých jednodenních workshopů. A tak se lektoři ve Free Cinemě rozhodli naplánovat již své nejlepší akce na jaro a léto 2021. A mezi ně zařadili i jednu opravdu výjimečnou novinku. Pokud jste o workshop s Free Cinemou přišli, rádi byste se v této zvláštní době inspirovali programem aktivit na příští rok či chtěli zakoupit voucher na workshop pod stromeček, podívejte se na plánovaný program: 

 

KURZ FILMOVÉHO HERECTVÍ

10.4.2021 od 13h pro děti

11.4.2021 od 10h pro dospělé

 

Tyto kurzy vede zkušená lektorka a filmařka Viktoria Rampal Dzurenko. Viktoria o kurzech říká: V rámci intenzivního kurzu se ponoříme do tajů fascinujícího umění filmového herectví Charlieho Chaplina. Podrobně si představíme jeho vytříbenou hereckou techniku a vyzkoušíme si mnoho věcí prakticky na vlastní kůži. Spolu s Charliem budeme trénovat základní a klíčovou dispozici každého filmového herce – důkladnou koncentraci a z toho vyplývající přesné načasování vašeho každého pohybu, gesta či emocionálního výrazu. Vyzkoušíme si spolu zahrát a natočit slavnou scénku holiče z Chaplinova filmu Diktátor nebo i projev samotného diktátora z filmu. Charlieho herecké umění se zároveň pokusíme aktualizovat a přenést do současnosti, při tom se počítá s autentickým a kreativním projevem samotných účastníků kurzu.

Kurzy jsou jednodenní, budou na jaře jen v jednom termínu pro děti a pro dospělé. Cena je 1600 Kč pro děti a 2000 Kč pro dospělé. 

 

—————————————————–

 

MALÍ FOTOGRAFOVÉ A KURZ ANALOGOVÉ FOTOGRAFIE 

 

24.4.2021 od 14h Malí fotografové 1.termín

12.6.2021 od 14h Malí fotografové 2.termín

 

25.4.2021 od 14h Analogové fotografie pro dospělé 1.termín

13.6.2021 od 14h Analogová fotografie pro dospělé 2.termín

 

Oblíbený workshop analogové fotografie pro děti (Malí fotografové) a pro dospělé v přístím roce bude ve dvou termínech. Zvány jsou děti od šesti do dvanácti let, které láká tajemství analogové fotografie. Seznámí se s rozdílem mezi dnes již běžně používanými digitálními fotoaparáty a klasickými analogovými fotoaparáty. Vyzkouší si několik fotoaparátů – klasických, ale také jednoduchých plastových vyráběných firmou Lomography či dřevěných dírkových komor vyráběných značkou Dirkoma. Součástí dětského kurzu je také improvizovaná temná komora a výroba fotogramů, během které se děti seznámí s technologií vyvolávání fotografií. Věříme, že si focení se zajímavými fotoaparáty mohou užít i dospělí, a tak tento kurz bude nabízen letos i jim. Cena kurzu je 700Kč.

———————————————————————-

 

CAMERA OBSCURA 

 

15.5.2021 od 10h pro děti

16.5.2021 od 10h pro dospělé

 

Odhalte tajemství procesu výroby fotografie – od přenosu na světlocitlivou podložku až po vyvolání. Vyrobte si v rámci fotografické dílny vlastní cameru obscuru. Camera obscura neboli dírková komora je jednoduché optické zobrazovací zařízení. Základem je světlotěsná skříňka, která má v jedné stěně malý otvor. Ten pak na protilehlé stěně vytváří převrácený obraz vnějšího prostoru díky přímočarému šíření světla. Materiálem pro cameru obscuru může být cokoliv – krabička od sirek, krabice od bot či plechovka. Workshop je plánován také pro děti. Je to technicky náročnější workshop, fotky se také vyvolávají, ale věříme, že zvídavé děti od 7 let jej hravě zvládnou. 

Workshopem provází fotografka a cestovatelka Bára Doleželová.

Cena je 700Kč

 

————————————————————–

 

INKODYE WORKSHOP

 

19.6.2021 od 14h 

 

Tento workshop je unikát a naší novinkou. Americká společnost Lumi vyráběla barvy Inkodye, které byly citlivé na světlo a díky nim bylo možné převést fotografii na textil za přímého slunečního světla (svého času tímto způsobem vyráběla trika značka AntropoGallery). Společnost se však přeorientovala na jiný byznys a my je požádali, aby nám ze skladu poslali poslední kousky Inkodye, které již nadále nevyrábějí a neprodávají. Máme je!! A zveme děti (ale i zvídavé dospělé) na jedinečný workshop. Z široké nabídky autorských fotografií si vyberete tu nejzajímavější. A pak skrze zvětšeninu negativu vyvoláte fotku přímo na slunci na své triko. Přineste si bavlněné bílé či světlé tričko. Případně budeme mít také kusy látky ke kreativní tvorbě. Cena workshopu je 400Kč. 

 

——————————————————–

Workshopy Free Cinemy probíhají běžně v Kasárnách Karlín v Praze. Místo však bude upřesněno dle situace v roce 2021. 

www.freecinema.cz

 

Comments

comments

Vyhledat